Hoş geldiniz!

Topluluğumuza Katılın..

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

Saglik Yazla Gelen Tehditlere Dikkat

alemextra

Admin
Admin
Ayın En iyi Posteri
Katılım
30 Ara 2023
Mesajlar
9,387

Yazla Gelen Tehditlere Dikkat
Havaların ısınmasıyla tüm doğa canlanırken sinek ve böcekler de geri geliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Gözlükgiller; bebekleri korumak için vücuda sürülen sineksavarları değil. fişe takılan sineksavarlar kullanılması gerektiğini vurgulayarak “Bebeklerin kollarını ve bacaklarını koruyan giysileri tercih edin. Böcek sokmalarına karşı önlem almak için pencereler ince tül storlarla kaplanabilir. yine çocuk beşikleri cibinlik denen tüllerle korunabilir” dedi ve çocuklardaki yaz hastalıkları ile ilgili bilgi verdi.
149665716759352d0f4c05b.jpg



En Sık Görülen Yaz Rahatsızlıkları Nelerdir?
Güneş ışınlarının direkt etkisi ile oluşan güneş çarpması ve yanıklar.
Burun kanamaları
Sıcakla artan terleme ve bunu karşılayamayan ter bezleri nedeniyle oluşan isilik. mantar gibi “fotodermatoz” denen cilt rahatsızlıkları
Bisiklet. kaykay ve paten kullanılarak yapılan aktiviteler sonucu düşme ve çarpma ile oluşan travmalar
Aşırı ve bazen de temiz olmayan su tüketimi ile mide asidini aşabilen mikroorganizmaların yol açtığı mide barsak hastalıkları.

yaz ishalleri
Ağaçlık. açık alanlarda piknik. gezinti yapılırken sık karşılaşılan arı. böcek. yılan ve akrep sokmaları
Havuzda yüzme sonucu oluşan göz ve deri enfeksiyonları
Solunum yolu enfeksiyonları: Damlacık enfeksiyonu olarak nefes yoluyla vücuda giren mikroplar. boğaz enfeksiyonu yapabilir. Ayrıca suya dalma; boğazdaki potansiyel hastalık mikroplarının daha derinlere taşınmasına ve sinüzit oluşmasına yol açabilir.
Sarılık. ‘Hepatit A’ denilen bulaşıcı sarılık; özel bir virüsün bulaşmasıyla olur. Kirli su. gıda. kirli el en önemli bulaşma araçlarıdır.
Kulak enfeksiyonları: Kulağa dışarıdan giren mantar. bakteri. virüs gibi mikroplar; önce kaşıntı. ardından da iltihaplı ve pis kokulu akıntılara neden olabilir.

Yüzücü kulağı: Yüzücü kulağı (dış kulak enfeksiyonları) ağrılı ve kaşıntılı kulak problemi olarak ortaya çıkabilen ve havuzdan kaynaklanan bir diğer yaz hastalığıdır.
Yaz Hastalıklarına Karşı Alınabilecek Önlemler
Güneş yanığında en iyi tedavi korunmadır. Güneşten koruyucu kremlerin sadece güneşin en dik geldiği 10.00-15.00 saatleri arası deniz kenarında değil. bebekler açık havada gezdirilirken bile sürülmesi gerekmektedir.
Yaz aylarında bol sıvı tüketmeleri sağlanmalı.
İsilik gibi kaşıntılı cilt lezyonlarının tedavisinde her gün ılık suyla banyo yapılması önerilir. Ayrıca cildin nefes almasını önleyecek yağlı kremleri vücuda sürmekten kaçınmak gerekir.
Başlık ve Dizlik Taksınlar
Bisiklet. kaykay ve paten gibi aktiviteler için başlık. dizlik. bileklik. dirseklik gibi koruyucuların kullanılması olası kaza sırasında travma şiddetini belirgin ölçüde azaltacaktır.

Yaz ishallerinde evde diyet değişikliği yapmak en doğru yöntemdir. Çocuğun yaşına ve ishalin şiddetine göre diyet uygulanmalıdır. Geçmeyen ishallerde hastaneye başvurmalıdır.
İçme suları ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmamaları için; içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasına özen göstermeli.

Sineksavar Kullanın
Tatile çıkarken ya da çok sıcak yerlerde sineksavarları kullanmak gerekmektedir. Kapalı alanda sprey şeklinde böcek öldürücü kimyasalların kullanılması küçük bebekler için zararlı olabilir. Özellikle bebekleri korumak için vücuda sürülen sineksavarları değil. fişe takılan sineksavarlar kullanılmalıdır. Bebeklerin kollarını ve bacaklarını koruyan giysileri tercih edilmeli.
Böcek sokmalarına karşı önlem almak için pencereler ince tül storlarla kaplanabilir yine çocuk beşikleri cibinlik de denen tüllerle korunabilir.

Havuz Yerine Temiz Deniz
Aileler havuz yerine denizi tercih etmelidir. Denizin çok yararlı olduğunu unutmamak gerekir; minik bebekler bile denize girebilir. Havuzların bu konuda riskli olduğunu unutmamalıdır. Tabii ki denizin de temiz olması gerekmektedir. Uyarı olan denizlere dikkat etmek mümkünse kullanmamak gerekmektedir. Deniz ve havuzdan sonra duş almak da önemli bir önlemdir.
Havuzda yayılması kolay olan bir diğer enfeksiyon hastalığı da derinin yüzeysel mantar ve iltahabik enfeksiyonlarıdır. Bunlara karşı önlem almak için havuza girmeden önce ayak mantarlarına karşı kullanılan özel bir solüsyondan geçmek gerekir.

Gözlük ve Kulak Tıpası Kullanın
Yine havuzda yüzme ile bulaşan enfeksiyon hastalıkları içinde göz hastalıklarını da atlamamak gereklidir. Bu durumlardan korunmak için havuz gözlükleri kullanılmalı.
Ayrıca ultraviyole ışınlarından korunmak için özel güneş gözlükleri kullanılmalı. Her türlü lensle havuza girmek sakıncalıdır.
Yüzücü kulağı (dış kulak enfeksiyonları) ağrılı ve kaşıntılı kulak problemi olarak ortaya çıkabilen ve havuzdan kaynaklanan bir diğer yaz hastalığıdır. Korunmak için kulak tıpası kullanmalı.

Açıkta Satılan Yiyeceklerden Uzak Durun
Mümkün olduğunca dışarıda bekleyen yiyeceklerden satın almamalı. ambalajlı ürünleri tercih etmeli. Açıkta satılan dondurma özellikle çocuklar için büyük tehlikedir.

Tam pansiyon otellerde açık büfelerde sunulan yiyeceklere de dikkat etmek gerekir. Uzun süre açıkta kalan özellikle sütlü. kremalı. mayonezli. etli yiyeceklerde sıcağın etkisiyle çoğalan bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmesi kendisini kusma. karın ağrısı ve ardından ishalle gösterir.

İçeceklere katılan buzların da temiz sulardan hazırlanmış olduğundan emin olunmalı. bundan emin olamıyorsak kapalı şişelerde saklanarak soğutulan sıvılarla serinlemeyi yeğlemeliyiz.

Alıntıdır
 

Konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst
Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla

Combeki Media
Get Visitor Counters