Hoş geldiniz!

Forumumuza Kayıt Olarak, Açmış olduğumuz konulara erişebilir Ve Topluluğumuza Katılabilirsiniz!

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

Milli Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesi

  • Konbuyu başlatan alemextra 
  • Başlangıç tarihi
alemextra Çevrimdışı

alemextra 

Admin
Admin
Ayın En iyi Posteri
30 Ara 2023
9,177
2
38
konya
Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesi

Evet Arkadaslar Size Dün Başıma Gelen Bir Olayı Anlatmak İstiyorum.Tabi Bunu Anlatmamın Sebebi Herhangi bir Anımı Burada Paylaşmaktan İbaret Deil.Tam Aksine Tarihe Maal Omuş Bir Olaya Dikkat Çekmek..

İşim İcabı Sık Sık Kapadokyaya Gidiyorum.Özellikle Dikkatimi Çeken Olay İse Kapadokyaya Her Ülkeden Turist geliyor Ama Yunanlıların İlgisi Bir Başka..Bunun Sebebi Tabiki Ortak Tarihimiz..Dün Yine Devamlı Gittiğimiz Oteldedeyim (Ürgüp Dinler Oteli) Ve Kahvaltı Hazırlandım Ve Restorant a İndim..Baktımki
Restorant Çok Kalabalık..Kendime Bi Yer Ayarladım Ve Bilgisayarımı AçtımSonra Kahvaltımı Aldım..Masama Oturdum..Bir Taraftan Kahvaltımı Yapıyor Birtaraftanda Combeki Foruma Bakıyordum..Ama Kalabalık Dolayısı Çok Büyük Bir Ses Kirliliği Var..Bu Arada Biraz Kulak Kesildim Ve Ağırlıklı Olarak Yunan Turistlerin Olduğuna Kanaat Ettim.. Tabi Bu Sırada Uzun Zamandır Gittiğimiz Bir Otel Olduğu İçin Garson Arkadaslar Günaydın Ve Hal Hatır Sorma Babında Yanıma Geliyordu Kısa Sohbetler Ediyorduk..

Bu Arada Başka Bir Garson Arkadasım Yaklaşırken Ona ''Kalimera''Dedim..O An Büyük Bir Sessizlik Ve Yan Masadaki Bir Gurup Yunan Turist Bana Hep Birlikte Baktılar... Ve İçelrinden Bir Bayn Bana Gülümseyerek.. Yarım Yamalak Bir Türkce İle ''Hayırlı SabahlarGünaydın Dedi'' Ve O Andan İtibaren Sıcak Bir Sohbet Başladı Aramızda..Kendisine Türkçe Yi Nasıl Öğrendiğini Sordum..Ve Başladı Anlatmaya.. Babası Ve Annesinin 1922 Deki Mubadelede Türkiyeden Yunanistana Göç Ettiklerini Ve Kendisinin Çok Küçük Yaşta İken Annsinin Kucağına Alıp Özellikle Türkce Öğrettiğini Anlattı..Babası Kapadokyalı Ve İsmi Bayramov İmiş..

Annesinin Adı Adriyane Ve Niğdeye Bağlı Bir Köyden İmiş..İlgi İle Dinliyordum Onu..Yarım Yamalak Bir Türkce Ama Sanki Bizden BiriSıcak Ve Sanki Buralı Bir İnsan Gii İdi..Ve Belliki Buraları Seviyor Ve Kıymetini Biliyordu..Dediki Babam Buradan Yunanistana Gittiğinde Çok Fakirmiş..Ama Yunanistana Gidince Çok Zengin Olmuş..Bir Kızı Birde Oğlu Varmış..Kızı Evli İmiş..Ama Oğlu Yaşı İlerlemesine Rağmen Evlenmemiş...Sebebini Sorduğum Zaman Şunu Söyledi Bana..Yunan Kızları Çok Fena Burdakiler Gibi Deil Dedi..Büyük Bir Kahkaha Attık..Bir Taraftanda Konustuklarımızı Yanındaki Türkce Bilmeyen Arkadaslarına Anlatıyordu...

Sonra Oda Bana Birkaç Soru Sordu..Ve Cevapladım..Konyalı Olduğumu Söyledim..Oda Konyayada Geldiğini Ve Beğendiğini Söyledi..Ve Bu Türkiyeye 5 inci Gelişi İmiş.Bana Bilmediği Birkeaç Türkce Kelimeyi Sordu..Onları Konustuktan Sonra Vedalaştık Ve Ayrıldık.Evet Arkadaslar.. Bu İnsanlar Hala Türkiyeden Kopamamışlar..Ama Biz Memleketimizin Kıymetini Onlar Kadar Bimiyoruz..Peki Mubadele Nedir Diye Sorar İseniz.. Oda wikipedia Şöyle Anlatılmı...

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi veya Değişimi 1923 yılında Lozan Antlaşması'na ek protokol uyarınca Türkiye'deki Rumların (Rum denilenlerin arasında Türkçe'den başka dil bilmeyen ve konuşmayan Karamanlı Hıristiyan Türkler de vardır) Yunanistan'a Yunanistan'daki Müslüman Türklerin Türkiye'ye zorunlu göçü sürecine verilen addır. Mübadelede 1.500.000 ila 2.200.000 Rum Yunanistan'a 350.000 ila 500.000 Türk Türkiye'ye göçmüştür.

Türkiye'de sadece İstanbul kenti ile Gökçeada ve Bozcaada'da oturan Rumlar Yunanistan'da ise sadece Batı Trakya Türkleri mübadeleden muaf tutulmuşlardır. Günümüzde Patriotlar yoğun olarak Büyükçekmece ve Çatalca'da yaşamaktadır. Mübadelede gelen Karacaovalılar Pomaklar ve Müslüman Çingeneler Trakya bölgesinde çeşitli yerlere Gustulüp Fuştan Selanik ve civar köylerinden gelen Müslüman Türkler genellikle Sarıyer Bahçeköy'e Girit Türkleri İzmir ve civarına Çam Arnavutları ise İstanbul (Erenköy Kartal) Bursa (Mudanya Gemlik) İzmir ve Aydın dolaylarına yerleşmişlerdir[2].
Değişimin çok büyük bir bölümü 1923-1924 yıllarında gerçekleşmiş ancak geriye kalan az sayıda olayda 1930 İnönü-Venizelos sözleşmesine dek zorunlu göç uygulamasına devam edilmiştir.
Zorunlu göç gerek Türk gerek Yunan ekonomisinde yaklaşık 20 yıl süren ağır bir krize yol açmıştır.
 

Konuyu görüntüleyenler

Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla
Geri
Üst
Combeki Media