PembeBere Çocuk Şarkıları

Hoş geldiniz!

Topluluğumuza Katılın..

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

Saglik Otizm İle Yaşamaya Başlamak

alemextra

Admin
Admin
Ayın En iyi Posteri
Katılım
30 Ara 2023
Mesajlar
9,493

Eğer çocuğunuza henüz yeni Otizm teşhisi koyulduysa büyük ihtimalle şu anda oldukça karmaşık duygular içindesiniz ve otistik çocuğunuzla birlikte hayatınızın geri kalan kısmını nasıl geçireceğinizi otizm ile yaşamaya nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz.

Zaman içinde belki daha önce adını bile duymadığınız otizm konusunda çok şey öğreneceksiniz. Bu bilgileri size bazen bir doktor ya da eğitmen veya bu konuda yayınlanmış bazı yayınlar sağlayacaktır. Ama sizin için en önemli bilgiler her zaman diğer otistik çocuk sahibi ailelerinden yani sizin gibi otizm ile yaşayanlardan gelenler olacaktır.

Bizler otistik çocukların aileleri olarak sizin şu andaki tüm duygularınızı çok iyi biliyoruz. Çünkü bunları biz de yaşadık... Amacımız yaşadığımız hayatın ortak noktalarından çıkardığımız sonuçları ve aldığımız dersleri sizlerle paylaşmak ve sizin bizim bir çoğumuzun kaybettiği zamanı kaybetmeden yaptığımız yanlışlara düşmeden bu yeni ve farklı yaşama başlamanızda size küçük bir yol haritası çıkartmak.

Kendinizi suçlu hissetmeyin eşinizi suçlamayın otizm sizin ya da eşinizin suçu değil...

Teşhis sonrası bir çok anne baba otizme sebep olabileceğini varsaydıkları bazı nedenlerden dolayı kendilerini ya da eşlerini suçlayabilirler. Ama aslında siz yanlış hiç bir şey yapmadınız çünkü;

Her yaşta her kültür düzeyinde ve dünyanın her yerindeki insanların otistik bir çocuğu olabilir.

Otizm henüz çocuk anne karnındayken teşhis edilemiyor.

Çocuk sahibi olmayı isteyip istememenizin çocuğunuza ilgi gösterip göstermemenizin eşinizi sevmenizin ya da sevmemenizin çocuğunuzun otistik olması ile hiçbir ilgisi ya da etkisi yoktur.

Diğer otistik çocukların aileleri ile temas kurun

Otizmi hemen kabulllenin

Bunun sizin için ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Hiçbir anne baba çocuğunun zihinsel engelli olmasını istemez. Fakat unutmayın ki şu anda çocuğunuzun sizin kendisini kabullenmenize ve hemen ona yardımcı olmanıza ihtiyacı var. Bunu ertelemeniz sorunu ortadan kaldırmayacaktır. Aksine daha sonra otizmi kabullenmek için kaybettiğiniz zaman için üzüntü duyabilirsiniz.

Vakit kaybetmeyin

Otistik bir çocuğa ne kadar erken yaşta teşhis koyulur ve dolayısı ile ihtiyaçları olan özel eğitimi ne kadar çabuk almaya başlarlarsa yaşam becerilerine kavuşma şansları o kadar fazlalaşır. Bu nedenle hemen bugün harekete geçmeniz gerekiyor.

Otizmi tanımadan çocuğunuzu tanıyamazsınız

Otizmin ne olduğunu otistik bir çocuğun özelliklerini öğrenin. (Her türlü bilgi için derneğimizden yardım talep edebilirsiniz)

Otizmi gizlemeyin

Yakınlarınıza komşularınıza işyerinizdeki arkadaşlarınıza çocuğunuzun otistik olduğunu söylemekten çekinmeyin. Aksine onlara çocuğunuzun içinde bulunduğu özel durumu ve onun özel ihtiyaçlarını beklentilerini hemen anlatın. Bu tutum çevreniz ile olan sosyal ilişkilerinizdeki gereksiz çekingenliklerden sıyrılmanızı sağlayacak ve ilişkilerinizi bu yeni yaşantınıza göre ayarlamanızda onların size yardımcı olmasını sağlayacaktır. Eğer hayatınızdaki bu gelişmeyi açıkladığınız zaman bazı kişilerin size olan tutumlarının olumsuz yönde değişebileceğini düşünüp çekiniyorsanız unutmayın ki bu kişiler zaten hiç bir zaman sizin gerçek dostunuz değillerdir. Dolayısı ile ortada kaybedeceğiniz bir şey yoktur.

Çocuğunuzu toplumdan soyutlamayın

Toplum bireylerden oluşur. Bu bireyler özürlü de olabilirler normal de. Dolayısı ile sizin çocuğunuz bu toplumun bir ferdidir. Çocuğunuzu toplumdan uzak tutmayın. Onunla tıpkı diğer anne babalar gibi parka gidin oynayın otobüse binin dışarıda yemek yiyin. Çocuğunuzun normal bir yaşama alışması ve öğrenmesi için buna ihtiyacı var.

Eğer insanların tepkilerinden çekiniyorsanız....

Sakın çekinmeyin çünkü bu toplumda yaşayan birisinin özürlü bir kişiden rahatsız olduğunu belirtmesi ya da ima etmesi içinde yaşadığı toplumu reddetmesi anlamına gelir ki bu durum gerçekten toplumsal bir özürdür . Unutmayın ki bu kişilerin de tarafınızdan eğitilmeye ihtiyaçları vardır. Bu sizin için toplumsal bir görevdir.

Çocuğunuza hem özel hem de normal davranın

Otistik bir çocuğun dünyayı algılama şekli diğer çocuklardan farklı olduğu için şüphesiz sizden özel bir yaklaşım beklerler. (Bu konuda çocuğunuzun eğitmeni ya da danışmanınız size zaten yol gösterecektir). Ancak bu arada gözardı etmemeniz gereken şey çocuğunuza normal davranışlarınızı da göstermeyi ihmal etmemenizdir. Çocuğunuz otistik olsa da ona aferin deyip başını okşadığınızda ya da hayır deyip kızdığınızda sizin tepkilerinizi algılayabilir. O konuşmasa da siz onunla konuşun o oynamasa da siz onunla oynamaya çalışın. Hemen bugün olmasa bile belki birkaç hafta birkaç ay sonra ondan tepki alabilirsiniz. Eğer istemediğiniz bir şey yapıyorsa ona kızabilir sevginizi göstermek istediğinizde ona güzel şeyler söyleyebilirsiniz. Kısaca ona normal davranın... o normalin ne olduğunu ancak böyle öğrenebilir.

Çocuğunuzun gideceği özel eğitim kurumunun seçimi

Ülkemizde Otizm teşhisi koyulan bir çocuğun özel eğitim amacı ile devam edebileceği yerler Sosyal Hizmet Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığının izni ile açılan Özel Eğitim Kurumlarıdır. Özellikle büyük şehirlerimizde fırsatçılara karşı dikkatli olun sizin sorununuz başkasının kazanç kapısı olabilir.

İlaç kullanımı ve diğer tedavi yöntemleri

Otizmi tedavi eden bir ilaç henüz yoktur. Ancak çocuğun hiperaktivitesini azaltmaya yardımcı olan algılamasını düzenleyen v.b. yan işlevler için bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Doktorunuz tarafından size reçete ile verilmeyen hiç bir ilacı tavsiye üzerine ya da kulaktan dolma bilgilerle kullanmayın. Bu ilacın kullanımı önceden bazı testlerin ve tahlillerin yapılmasını gerektiriyorsa bunları yaptırmadan ilacı kullanmayın.

Diyet uygulamaları Otistik çoucukların sindirim sistemlerinin gluten kazein gibi bazı maddeleri sindiremedikleri ve bu maddeleri içeren gıdaları yediklerinde otistik belirtilerin arttığı bilimin şu anda üzerinde yoğun olarak çalıştığı bir diğer hipotezdir

Bu hipoteze yönelik bir diyet uygulamaya kalkışmadan önce

Doktorunuza danışın

Çocuğunuzun hangi gıdalara karşı intolare olduğunu ortaya çıkartan testleri yaptırmadan bir diyete kalkışmayın (testler konusunda derneğimize danışabilirsiniz).

Diyeti uygulayacağınız zaman bu diyeti mutlaka yetkili bir doktorun diyetisyenin hazırlaması gerekir. siz kendinize göre diyet hazırlamayın.

KAYNAK: ODER
 

Konuyu görüntüleyenler

Etiketler Etiketler
otizm belirtileri otizm belirtileri nelerdir otizm çeşitleri otizm eğitimi otizm hakkında bilgi otizm nedenleri otizm nedir otizm nedir ve nasıl anlaşılır otizm spektrum bozukluğu otizm tanısı nasıl konur otizm tedavi yöntemleri otizm tedavisi otizm teşhisi nasıl konur otizm testleri otizm ve zeka gelişimi otizmde aile desteği otizmde erken teşhis otizmde sosyal beceriler otizmli bireylerin özellikleri otizmli çocuklar için eğitim
Geri
Üst
Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla