Hoş geldiniz!

Topluluğumuza Katılın..

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

Kuslar Kuş Cinsleri Hakkında Daha çook Bilgi

alemextra

Admin
Admin
Ayın En iyi Posteri
Katılım
30 Ara 2023
Mesajlar
9,387

K9 Çiftliği Kuş Türleri

Muhabbet kuşu (Melopsittacus undulatus) : Psittacidae familyasından. çok yaygın biçimde kafeslerde beslenen papağan türü.
Bu türün uzunluğu ortalama 19 cm' dir. Doğal renkleri sarı ve yeşil olmasına karşılık değişinim sonucunda yüzlerce değişik renkte muhabbetkuşu elde edilmiştir.

Hemen hemen tümünün yüzünde benekler ve üst bölümlerinde sık sıralı çizgiler vardır. Erkek ve dişi birbirine benzerse de gagalarının tabanındaki tüysüz deri mevsime bağlı olarak renk değiştirebilir.

Doğal ortamları olan Avustralya otlaklarında büyük sürüler oluşturan bu kuşlar. tohumla beslenir ve ağaç kovuklarında koloni halinde ürerler. Dişiler yuvalara yılda iki kez 6-8 yumurta bırakırlar. Muhabbet kuşları genellikle sağlam yapılıdır. Bakım altında 5-10 yıl yaşarlar.



Kanarya (Serinus canaria ): Fringillidae familyasından ötücü bir kuş türü.
Bu kuşun anavatanı Kanarya Adaları ve Madeira Adaları'dır. Kanarya. ismini Latince'de köpek anlamına gelen cannarie kelimesinden almıştır.

Açık alanlarda. çalılarda ve ağaçlarda yaşarlar. 1600'lü yıllarda İspanyollar tarafından Avrupa'ya getirilmişlerdir.

Bütün dünyaya yayılmış bir kafes kuşudur. Süs ve sesi için beslenir. Serçe iriliğinde olup. evcilleri sarı renktedir. Boyları 13 cm. civarındadır. Yabanilerin sırtı gri çizgili zeytin yeşilidir. karnı sarımtrak yeşildir. Dişilerin renkleri daha soluktur. Yabani kanaryaların sesi daha etkileyici ve kuvvetli olduğu halde. kafes kanaryaları kadar değişken değildir.

Evcillerin renkleri. esaret hayatının etkisi ile sarıya dönüşür. Nadir olarak beyaz ve kırmızımsı olanları da vardır. Tohum ve taze bitkiyle beslenirler. Küçük sürüler halinde etrafı ağaçlarla çevrili göl. dere gibi su kenarlarında yaşarlar.

Dişiler tüy. kıl yosun ve köklerden ağaç veya çalılara fincan şeklinde gizli yuvalar yaparlar. Dişi. kahverengi benekli açık mavi renkli 3-5 yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 13 gündür. Bu devrede erkek kanarya dişiyi devamlı besler.

Yavrular çıplak ve gözleri kapalı olarak yumurtadan çıkarlar. 17 günde tüylenerek üçüncü hafta sonunda yuvayı terk ederler.
.
---------------------------------------
Papağan : Psittaciformes (papağansınlar) takımını oluşturan kıvrık gagalı. etli ve kalın dilli. parlak tüylü. sıcak yerlerde yaşayan kuş türlerine verilen ad.
Afrika. Amerika. Asya ve Okyanusya'nın tropikal orman bölgelerinde yaşarlar. Hepsi canlı parlak tüylü ve kıvrık gagalıdır. Kafaları büyük. boyunları kısa. taklit kabiliyetli zeki kuşlardır. Ayaklarını bir el gibi rahatça kullanır.

Genellikle meyve ve tanelerden meydana gelen besinlerini ayaklarıyla kavrayarak gagalarına götürürler. Gaga o kadar kuvvetlidir ki. en çetin cevizi bile bir darbede kırabilir.

Bir metre boyuna ulaşan Amerika ara'sı bir defada insan parmağını koparabilir. Kalın ve kıvrık üst gaga hareketlidir. Alt gaga ise yiyecekleri kırmada tabla vazifesi görür. Dil. kalın ve etlidir. Aynı zamanda dokunma organı görevini de yapar.

Papağanlar tırmanıcı kuşlardır. Ayakları kısa ve ikisi önde. ikisi arkada olmak üzere dört parmağa sahiptir. Ön parmakların dipleri kısa bir zarla birbirine bağlıdır. Arkaya yönelik birinci ve dördüncü parmak geriden kavrar ve gaganın yardımı ile çeviklikle tırmanabilir. Tırmanma anında gagalarını üçüncü bir ayak gibi kullanma özelliklerinden dolayı en iyi tırmanıcı kuşlar olarak kabul edilirler.

Papağanlar tabii halde ağaçlarda yaşarlar. Ancak insan sesini ve melodileri ezberleyerek tekrarlama kabiliyetlerinden dolayı. birçok evde kafeslerde beslenirler. Yuvalarını ağaç kovuklarına. kaya yarıklarına yaparlar. Eşler birbirlerine bağlıdır. İri yapıda olanların dişileri yılda 2-3. küçükleri ise daha çok yumurta yaparlar. Çeşitlerine göre tomurcuk. çiçek. meyve ve tohumlarla beslenirler. Bu arada hayvansal besin alan birkaç tür de mevcuttur.

Papağanların kanatları nispeten kısadır. Bununla beraber. Yeni Zelanda papağanı hariç hepsi iyi uçucudur. Genelde çift veya grup halinde çığlık çığlığa uçarlar. Avustralya'da yaşayan kakadular.

binlerce fertten meydana gelen sürüler halinde seyahat ederler. Beslenirken veya dinlenirken çok sakindirler. Yeşil renklileri o kadar iyi kamufle olur ki. çoğu zaman fark edilmezler. Tüyleri yeşil hakim olmak üzere kırmızı.

mavi. sarı. beyaz ve siyah olabilir. Ortalama ömürleri 70 yıl kadar olan papağanların 315'ten fazla çeşidi vardır. Tarım ürünlerine olan ziyanlarından dolayı bol avlanmaktadırlar. Esaret hayatına rahat alıştıklarından kafeste kolayca beslenebilirler.

Fakat öldürücü papağan hastalığını (psittakoz) insana bulaştırdıklarından zararlı olabilirler. Yeni bir kelimeyi öğrendikleri zaman memeliler gibi mükafat beklemezler. Verilecek cezadan da anlamazlar. Eğitimleri sabır ister. Kafeslerine çiğnemeleri için ağaç parçaları koymak faydalıdır.

Gülünç davranışları. sevimliliği. şakacılığı ve konuşma taklit kabiliyeti papağanı yüzyıllarca aranan kafes kuşu yapmıştır. Yalnızlık çeken uzun yol denizcilerine ideal arkadaş olmuştur. Kafestekiler 30-40 yıl yaşayabilir. Elli yıl yaşayanları görülmüştür.

En tanınmış konuşan türü jako'dur. Erkeği dişisinden daha iyi konuşur. Çok kuvvetli hafızaları sayesinde öğrendikleri kelimeleri manasını bilmeden tekrar ederler. Tabiatta hürken. insanlarla hayvanları taklit etmedikleri tetkik edilerek anlaşılmıştır.

Papağanlar dil yapısına göre iki ana gruba ayrılır:

Ceviz ve meyveyle beslenen düz ve kaygan dilliler.
Bitki özüyle beslenen fırça dilliler.

---------------------------------------
Kakadu: Cacatuidae familyasını oluşturan doğal olarak Malakka Yarımadasın'dan Solomon adalarına kadar uzanan bölgede ve Avustralya'da bulunan türlere verilen ad.
On yedi türden oluşan bu papağanların çoğu vücutlarına serptirilmiş kırmızı ya da sarı renkleri dışında beyaz. bazıları siyah renklidir.

Kıvrık ve sağlam gagaları kabuklu yemişleri kırmaya. kökleri bulup çıkarmaya ya da ağaç kabuklarının altındaki böcek larvalarını avlamaya yarar. Solucana benzeyen dilleri beslenmelerine yardımcı olur.

Kakadular ağaç tepelerinde yaşar ve ağaç kovuklarında barınır. Gürültülü geniş sürüler halinde tarla ürünlerini yağmalayarak zarar verdikleri de olur.

Kakadular çok çeşitli sesler çıkarabilir. Islık çalarlar ve telefon çalması .insan sesi gibi sesleri taklit edebilirler. İyi konuşabilme yeteneğine sahip olanlarına ender olarak rastlanır. Bazıları 50 yıldan fazla yaşar.

---------------------------------------

JAKO: Afrika gri papağanı olarak da adlandırılır... 30-35 cm boyutlarında gri ve siyah tonlardadır. Kuyruğu kırmızı veya bordodur.60-70 yıla kadar yaşadıkları bilinmektedir. Papağan türleri arasında en zeki tür olarak bilinir.

1000 kelimeye kadar hafızası vardır. Amerika'lı Dr. Irene Pepperberg'ün (bir gri papağan olan) Alex üzerinde yaptığı araştırmalar. bu türün altıya kadar sayabildiğini. çeşitli objelerin isimlerini bildiğini. renkleri ve boyutları ayırt edebildiğini göstermiştir.

---------------------------------------
Hint Bülbülü: Zebra ispinozu (Taeniopygia guttata). Estrildidae familyasından Avusturalya'da ki çalılık ve ağaçlarda doğal olarak bulunan ve son yüzyıl içerisinde tüm Dünya'da sevilen bir ev hayvanı olarak yayılmış olan kuş türü.

Türkiye'de daha çok Hint bülbülü adı ile tanılır. ama aslında Hindistan'dan gelmez ve bülbüllerle de akrabağlığı yoktur.

Ortalama boyu 9-10 cm'dir. Gagaları parlak turuncu. renkleri gri. gri-kahverengi. beyaz ve siyah kanat. boyun. göğüs çizgili olabilir. Yaklaşık ömürleri 4-5 yıl arasındadır. Kuluçka süresi 13 gün sürdüğü için çoğunlukla sık yavru verirler.

Bir seferde 5 ya da daha fazla yavru yaparlar. Genç kuşlarının kendileri de 9. aydan sonra üremeye başlar. Sürekli "bip bip" ya da "vik vik" gibi sesler çıkarırlar. Besin olarak ençok ak darı. tohumlu bitkiler.

ve böceklerle beslenirler. Zebra ispinozunun açık kahve. kestane kanatlı beyaz. gümüş ve krem rengi mutasyonları vardır.
 

Konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst
Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla

Combeki Media
Get Visitor Counters