Hoş geldiniz!

Forumumuza Kayıt Olarak, Açmış olduğumuz konulara erişebilir Ve Topluluğumuza Katılabilirsiniz!

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

islam Kur'an ın Tefsire Ve Tevile İhtiyacı Var mıdır

  • Konbuyu başlatan alemextra 
  • Başlangıç tarihi
alemextra Çevrimdışı

alemextra 

Admin
Admin
Ayın En iyi Posteri
30 Ara 2023
9,180
2
38
konya

Kur'an ın Tefsire Ve Tevile İhtiyacı Var mıdır

Günümüz İslam toplumlarında Kur’anayetlerini anlamaya çalışırken bazı kaynaklardan istifade edilmesinin gerekli zorunlu olduğu söylenir ve Kur’an ın tefsiri ve tevili dedikleri kaynaklara yönlendiriliriz.

Kur’an ın muhkem ayetlerinin tekbaşına okunduğunda anlaşılamayacağı bazı kişilerin ayetleri tefsir ve teviletmesi gerektiği düşüncesi çok yaygındır İslam toplumunda. Peki bu düşüncedoğru olabilir mi? Gelin birlikte Kur’an ışığında araştıralım ve üzerinde düşünelim.

Önce Kur’an ayetlerini tefsir etmene anlama geliyor onu anlamaya çalışalım. Tefsir anlamı kapalı anlaşılmayan birsözü yazıyı ya da konuyu YORUMLAYARAK ANLAŞILIR HALE GETİRME yani anladığınıanlatmaktır.

Genel olarak tefsir sözcüğüKur’an'ın ayetleri hakkında GÖRÜŞLER İLERİ SÜRME ve bunları yazma AYETLERİAÇIKLAMAK anlamında kullanılıyor.

İsterseniz önce şu soruya Kur’an dancevap arayalım. Allah bizlerin sorumlu olduğu ayetlerini açık ve anlaşılır birşekilde göndermemiş olabilir mi? Eğer ayetler açıklanmaya yorumlanmayamuhtaçsa bu söylenenler doğru demektir. Gelin bu önemli konu üzerindebirlikte düşünelim ki imanımızı sağlam temeller üzerine oturtabilelim.

Araf 52: Gerçekten onlara inananbir toplum için yol gösterici ve rahmet olarak bilgiye dayalı AYRINTILIAÇIKLAMALARDA BULUNDUĞUMUZ bir kitabı ulaştırmıştık.

Araf 174: Hakka dönsünler diye işteayetleri böylece AYRI AYRI AÇIKLIYORUZ.

Hud 1: Elif lâm râ. Bu hikmetsahibi ve her şeyden haberdar olan Allah tarafından ayetleri önce sağlamkılınmış sonra da DETAYLANDIRILIP AÇIKLANMIŞ bir kitaptır.

Nur 34: Andolsun biz sizeAÇIKLAYICI AYETLER sizden önce gelip geçenlerden bir misal ve Allah’a karşıgelmekten sakınanlar için bir öğüt indirdik.

Nahl 89: (Ey Muhammed!) Her ümmetinkendi içinden üzerlerine bir şahit göndereceğimiz seni de onların üzerine birşahit olarak getireceğimiz günü düşün. Sana bu kitabı; HER ŞEY İÇİN BİRAÇIKLAMA doğru yolu gösteren bir rehber bir rahmet ve Müslümanlar için birmüjde olarak indirdik.

Kehf 54: Andolsun biz bu Kur’an’dainsanlar için HER TÜRLÜ MİSALİ DEĞİŞİK ŞEKİLLERDE AÇIKLADIK. Fakat insantartışmaya her şeyden daha çok düşkündür.

Sizlere bunca açık ayetlerden sonrasormak isterim. Allah katından bizlere rehber ve müjde olarak gönderilen niceörneklerle açıklanan ve detaylı olduğunu özellikle söyleyen Rabbimiz bizlerledirek irtibat kurup ayetlerini anlayacağımız şekilde göndermedi debirilerinin ayetleri açıklamasına tefsirine muhtaç mı bıraktı bizleri? Busorunun doğru cevabını mutlaka bulmalıyız. Tabi hesabın görüleceği o çetingün üzülmek ve pişman olmak istemiyorsak.

Allah Kur’an ayetlerini iki bölümeayırdığını bir kısmının muhkem ayetler bir kısmının da müteşabih ayetlerolduğunu açıklar bizlere.

Al i İmran 7: Kitap'ı sana indirenO'dur: Onun ayetlerinden bir kısmı muhkemlerdir ki; ONLAR KİTAP'IN ANASIDIR.Diğer ayetlerse müteşâbihlerdir. Şu var ki kalplerinde bir eğrilik ve bozuklukbulunanlar fitne aramak onun teviline öncelik tanımak için Kitap'ın sadecemüteşâbih kısmının ardına düşerler. Onun tevilini ise bir Allah bilir bir deilimde derinleşmiş olanlar. Bunlar "Ona inandık hepsi Rabbimizinkatındandır." derler. Gönül ve akıl sahiplerinden başkası gereğincedüşünemez.

Ayeti okuduk muhkem ayetlerinkitabın anası yani dinin asıl emirlerini bildiren bizlerin imanımızıyaşarken sorumlu olduğumuz ayetler olduğunu gördük. Peki muhkem ne demekşimdi ona bakalım.

(Muhkem ayet sağlaştırılmıştartışma götürmez MANASI AÇIK SEÇİK ANLAŞILAN VE TEREDDÜDE YOL AÇMAYAN AYETdemektir.)

Demek ki bizlerin sorumlu olduğu vekitabın dinin anası olan muhkem ayetlerin açık seçik ve tereddüde yolaçmayacak şekilde anlatılmış açıklanmış izah edilmiş olduğunu anlıyoruz.Zaten birçok ayetinde Allah bunu açıklıyor ve biz ayetlerimizi anlayasınızdersler alasınız diye nice örneklerle apaçık anlattık diye de örnekleriniveriyor.

Allah dinin anası olan ve bizlerin sorumlu olduğu ayetleri hiç kuşkuduymayacağımız bir şekilde anlattıysa izah ettiyse bu durumda ayetlerintefsire yani yoruma açıklanmaya ihtiyacı var diyebilir miyiz?

Yorum yapmak için o konunun açıkolmaması gerekir. Yorum açık olmayan bir konu üzerinde fikrini söylemek kendidüşünceleri ile değerlendirme yapmaktır. Tefsir yani yorum yapılan her konununiçinde kişinin bizzat kendi fikri düşünceleri de vardır.
Bu yolu ve yöntemi eğer Allah ınayetlerini anlamakta kullanmaya kalkarsak SİZCE ALLAH IN NE SÖYLEDİĞİNİ MİANLARIZ YOKSA ALLAH IN SÖYLEDİKLERİNİ YORUMLAYAN KİŞİNİN NE ANLADIĞINI MIANLARIZ? İşte bu konu bu kadar çok önemli. Lütfen bu sözlerimin üzerindedüşününüz.

Şunu söyleyebiliriz. Allah açık vedetaylı ayetini anlatmıştır bunda şüphe yok. Ancak ayet üzerinde dahaderinlemesine düşünerek çok daha geniş anlamda ayetlerden faydalanmalıyızdersek bu düşünceye katılırım. Bunu da herkes kendi kapasitesince yapabilir.Bu durumda elbette birbirimizden yardım almalıyız daha iyi anlayanasormalıyız danışmalıyız. Bundan doğal hiç bir şey olamaz. Çünkü Kur’an birderyadır onun kaynağından akan bilgi sonsuzdur. BU KAYNAKTAN BİLGİ ALMAK İÇİNKİM NE KADAR ÇABA HARCAR VE NASİPLENİRSE O KADAR NURUNDAN NUR ALIR.

Özet olarak şunu söyleyebiliriz.Kur’an ın muhkem ayetleri asla yoruma açık değildir. Allah apaçık hükmünüvermiş ve bizleri de bu ayetlerden sorumlu tutmuştur. Bunun tersini yapan İslamâlemi ayetleri anlamaya çalışırken beşeri düşüncelerin etkisinde ayetleri anlamayaçalıştığı için farklı şekillerde ayetleri anlaşmış Allah ın ne söylediğinideğil ayeti tefsir edenin ne anladığını bizler anlamışız. Böyle olunca daRahmanın ne söylediğini farklı farklı anlayarak dinde bölünmüşüz.

Tevil konusuna gelince. Bu konuhakkında şöyle açıklamalar yapılmakta.

(Bir sözü veya davranışı görünüranlamından başka bir anlamda kabul etme çeviri yorumlama.)

(Bir ayet-i kerimenin manasınıPeygamber efendimiz açıkça bildirmemiş ise İslam âlimleri bu ayet-i kerimeninmanalarından dinimize uygun olanı seçerler buna tevil etmek ve bu seçilenmanaya da meal denir.)

Size sorsam ve desem kipeygamberimize tebliğ edilen ayetleri topluma gereği gibi açıklamadı ve tebliğetmedi de bu görev daha sonraki âlimlere mi kaldı? Bir başka deyişle Rabbimizsorumlu olduğumuz ayetlerini kullarına Kur’an da gereken açıklamayı yapmadıda daha sonra birilerinin aklına açıklamak izah etmek mi geldi? Nesöylediğimizin farkında mıyız?

Tevil bir sözü ya da davranışıngörünür açık anlamından başka bir anlamda kabul etme çeviri yorumlama olarakkabul ederde Allah ın açıkça verdiği bir hükme farklı anlamlar yüklersek buyol bizleri böler parçalar ve dinden saptırır.

Eğer mecaz anlamında söylenen birsözün asıl anlamını açıklamak dersek bunda hiçbir sorun olmaz. Zaten mecazanlamında söylenen kelimeler biraz düşündüğümüzde kullanılan cümle içinde neanlama geldiği anlaşılmaktadır. Bunun da sınırları bellidir. Bu yöntem öyle birkullanılıyor ki günümüzde Allah ın ayetinde bahsettiği ile uzaktan yakındanilgisi olmayan bir sonuç çıkartılabiliyor. Bu büyük bir tehlikedir bizler için.

Tefsir ve tevil konusunda bir başkafarklı düşüncede şöyle anlatılır. Tefsir peygamberin ve ashabının yorumu tevilise İslâm âlimlerinin yorumudur derler. KUR’AN IN MUHKEM AYETLERİ ASLA YORUMAAÇIK DEĞİLDİR bunu tekrar belirtmek isterim. Çünkü Allah açık anlaşılır vedetaylı indirdim ki doğruyu bulasınız der. Zaten adı üstünde MUHKEM yani şüpheduyulmadan anlaşılan ayetler demektir. YORUMA AÇIK OLAN BİR REHBER NASILOLURDA TÜM İSLAM TOPLUMUNU BİR NOKTADA BULUŞTURUR lütfen bunu da düşünelim. Buyöntemle her istenen İslam dinine sokulmakta ve din Allah ın dinindengittikçe uzaklaştırılmaktadır.

Gelelim MÜTEŞABİH ayetlere. Allah buayetler konusunda çok dikkat çekici ve üzerinde düşünmemiz gereken uyarılaryapıyor.

(Diğer ayetlerse müteşâbihlerdir. Şuvar ki kalplerinde bir eğrilik ve bozukluk bulunanlar fitne aramak onunteviline öncelik tanımak için Kitap'ın sadece Müteşabih kısmının ardına düşerler.Onun tevilini ise bir Allah bilir bir de ilimde derinleşmiş olanlar. )

Demek ki bizlerin üzerinde durmamızgereken muhkem ayetler olduğu böylece anlaşılıyor. Bu ayetlerin bizlerin dinve iman adına sorumlu olmadığımız ayetler olduğu çok açık önce bunubilmeliyiz. Çünkü anlamını bir Allah biliyor birde ilim tahsil etmişler diyor.Demek ki bu ayetler zamanla anlamları ortaya çıkacak ayetler olduğu daanlaşılıyor. Bizler eğer okuduğumuzda anlayamıyorsak nasıl olurda sorumluoluruz?
Ayette dikkat çeken ise insanlarınmuhkem ayetlerin ardına düşecek yerde anlamları tam olarak bilinmeyenayetlerin ardına düştüklerini söylüyor Allah tıpkı bugün olduğu gibi.

Anlamları tam olarak daha ortayaçıkmamış ayetlerin ardına düşerek kendilerince tefsir ve tevil edenlerinyanlışlığına da işaret ediyor. Açık belirtilmeyen izah edilmemiş bir ayetekendi nefislerince anlamlar yüklemenin yanlışlığı anlatılıyor. Dikkat edersenizanlamları tam anlaşılamayan Müteşabih ayetlerin tevilinden bahsediyor Allah.Ama muhkem ayetlerden bahsederken ne tevil nede tefsirinden bahsetmiyordu.Demek ki muhkem ayetlerin buna ihtiyacı yok. Müteşabih ayetlerin ise ilmikanıtlara ihtiyacı var olduğunu anlıyoruz.

Müteşabih ayetlerin bizleribağlayıcı ve imanımızı yaşamamızda gerekli ayetler olması asla mümkündeğildir. Olsaydı açık ve anlaşılır ayetler olurdu lütfen bu gerçeği göz ardıetmeyelim. Olsa olsa Allah ın verdiği örneklerde olduğu gibi zamanla Müteşabihayetlerin ilimle manalarının ortaya çıkmasıyla iman edenlerin imanlarınınartacağı güçleneceği gerçeğidir.

Eğer Müteşabih ayetler tüminsanlığı bağlayıcı olsaydı ilim adamlarının günümüz yüz yılında yaptıklarıçalışmaları sonucunda ayetlerin yeni ortaya çıkan anlamlarından geçmiş deyaşamış Müslümanlarında bu ayetlerden sorumlu olduklarını söylememiz gerekirdi.Bunu söylemek ve düşünmek Kur’an ın adaletine ters düşer.

Bugüne kadar bizlere öğretilen tümbilgileri Kur’an a danışarak tekrar sorgulayalım. Bunu yapmakla hiçbirkaybımız olmaz. Aksine imtihanımızı garantiye alarak Rabbin huzuruna eminadımlarla ilerleriz.

Allah düşünmeye aklımızı kullanmayaçok önem verdiğini gösterir Kur’an da. Bunun anlamı da düşünen sorgulayan birkul olmamızı istediğindendir.

Dilerim elde Kur’an düşünerek imaneden Rabbin halis kullarından oluruz.

Saygılarımla Haluk GÜMÜŞTABAK
 

Konuyu görüntüleyenler

  • Din Kültürümüz
  • İslami Bilgiler
  • Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla
    Geri
    Üst
    Combeki Media