- Katılım
- 30 Ara 2023
- Mesajlar
- 9,378
-
-
- Konu Yazar
- #1
Kur'an'da adı geçen peygamberlerden biri. Ya'kûb (a.s)'ın soyu İshak (a.s) vasıtasıyle İbrahim (a.s)'a dayanmaktadır. O İshak (a.s)'ın ve İshak (a.s) da İbrahim (a.s)'ın oğludur. Annesinin adı Refaka'dır.
Kardeşi Ays ile beraber ikiz olarak doğmuştur. Kardeşinin ardından doğduğu için ona Ya'kûb denmiştir.
Ya'kûb (a.s)'ın diğer bir adı da İsrail'dir. Kardeşi Ays'tan kaçarak dayısının yanına giderken gündüzleri saklanmış ve geceleri yürümüştür. Bundan dolayı kendisine İsrail denmiştir. Kelime olarak İsrail geceleyin (Allah'a) yürüyen demektir (et-Taberî Tarih Mısır 13261162 vd.).
Ya'kûb (a.s)'ın doğumu ve peygamberliği daha önceden müjdelenmişti. Onun bu durumu Kur'an'da şöyle haber verilmiştir:
Biz ona (İbrahim (a.s)'ın hanımına) İshak'ı müjdeledik İshak'ın ardından da (torunu) Yakûb'u" (Hûd 11/71).
Bu ayette aynı zamanda Yakûb (a.s)'ın yukarıda sunulan soyu da dile getirilmiştir.
Ya'kûb (a.s) önce dayısı Leban'ın büyük kızı Leyya ile ve ondan sonra ad küçük kızı Rahil ile evlenmiştir. Leyya'dan Rabil Yehuza Şem'ûn ve Lavi adındaki oğulları doğmuştur. Rahil'den de Yusuf ve Bünyamin dünyaya gelmiştir. Ya'kûb (a.s)'ın diğer iki hanımından altı oğlu daha vardı. Toplam on ki erkek evlada sahipti (İbn Kuteybe Kilabu'l-Mearif Beyrut 197019; İbn Haldun Tarih Beyrut 1971 l 39).
Kur'an'ın birçok yerinde Ya'kûb (a.s)'ın peygamberliğinden ve çeşitli faziletlerinden bahsedilmektedir. Onun peygamberliğini dile getiren bazı ayetlerin meali şöyledir:
Nihayet (İbrahim) onlardan ve Allah'ın dışında taptıkları şeylerden uzaklaşıp bir tarafa çekildiği zaman biz ona İshak'ı ve Ya'kub'u bağışladık ve her birini peygamber yaptık. Onlara rahmetimizden bağışta bulunduk ve kendilerine güzel ve üstün bir şan şöhret nasip ettik" (Meryem 19/49 50).
"Nûh'a ve ondan sonra gelen peygamberlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik. Nitekim İbrahim'e İsmail'e İshak'a Yakub'a torunlarına İsa'ya Eyyûb'e Yûnus'a Harun'a Süleyman'a da vahyetmiş ve Davud'a da Zebur'u vermiştik" (en-Nisa 4/163).
Ya'kûb (a.s)'ın kuvvetli basiretli ve halis (samimi) bir kişiliğe sahip olduğunu anlatan bazı ayetlerin meali de şöyledir:
Kuvvetli ve basiretli kullarımız İbrahim'i İshak'ı ve Ya'kub'u da an. Biz onları ahiret yurdunu düşünme özeliğiyle temizleyip kendimize halis kul yaptık" (Sâd 38/45 46).
O diğer peygamberler gibi Allah'ın hidayetine erdirilen ve güzel davranan yüce bir kişi idi. Kur'an'da bu hususta şöyle buyurulmaktadır:
"Biz ona (İbrahîm'e) İshak'ı ve İshak'ın oğlu Ya'kub'u da hediye ettik. Hepsine de doğru yolu gösterdik. Nitekim daha önce Nûh'a ve onun soyundan Davud'a Süleyman'a Eyyûb'e Yûsuf'a Musa'ya ve Harûna da yol göstermiştik. Biz güzel davrananlara böyle karşılık veririz" (el-En'** 6/84)
Bir de Ya'kûb (a.s) rüya tabir etmeyi de bilirdi. Yüce Allah Kur'an-ı Kerîm'de bu hususu şöyle haber vermiştir:
"Hani bir zaman Yusuf babasına: Babacığım ben (rüy'a) on bir yıldız güneşi ve ayı gördüm. Bunların hepsinin bana secde ettiklerini gördüm demişti. (Babası Ya'kûb ona şöyle demişti): Yavrum rü'yanı kardeşlerine anlatma sonra sana bir tuzak kurarlar.
Çünkü şeytan insana apaçık bir düşmandır! Böylece Rabb'in seni seçecek ve sana rü'yada görülen olayların yorumunu (veya Allah'ın kitabının ve peygamberlerin sünnetlerinin inceliklerini) öğretecek Sana ve Ya'kûb soyuna nimetini tamamlayacaktır. Nasıl ki ataların İbrahim'e ve İshak'a da nimetini tamamlamıştı. Şüphesiz Rabb'in bilendir hikmet sahibidir" (Yusuf 12/4 5 6).
Ya'kûb (a.s) bitmeyen tükenmeyen güzel bir sabra sahipti. O sabrıyla ve ümidiyle örnek bir peygamberdi. Kendisi evlad acısı ve evlad ihanetiyle imtihan edildi. Kur'an'da onun hayatı Yusuf (a.s)'ın hayatı ile iç içe anlatılmıştır. Ya'kûb (a.s)'ın gözlerinin kaybolmasına saçlarının ağarmasına ve belinin bükülmesine sebep olan bu evlad imtihanı ve onun örnek sabrı Kur'an'da şöyle haber verilmiştir: