Hoş geldiniz!

Topluluğumuza Katılın..

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

Kadin Hamilelikte gizli tehlike: Toksoplazma

alemextra

Admin
Admin
Ayın En iyi Posteri
Katılım
30 Ara 2023
Mesajlar
9,387

Gunluk yaşamda banal bir enfeksiyon hastalığı olan ve coğu sure semptom bile vermeden gecirilen toksoplazma enfeksiyonu hamilelikte cok guvenli olmayan sonuclara yol acabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cuneyt Genc. anne adaylarının keza kendilerini ayrıca de bebeklerini alacakları basit tedbirlerle toksoplazma enfeksiyonundan koruyabileceklerini soyledi.
Gebelik. kadınlarda fizyolojik ve psikolojik yonden onemli değişikliklere nicin olan uzun ve meşakkatli bir işlem. Sorunsuz bir gebelik donemi dinmek ve bebeklerini kucaklarına dinc bir şekilde elde etmek isteyen anne adaylarının. bu donemde dış etkenlere karşı kendilerini her zamankinden daha ozenli şekilde korumaları gerekiyor. Pek fazla enfeksiyon ve hastalık. hamile sağlığını acık ya da dar olarak etkiliyor. Coğu yolla bulaşan toksoplazma enfeksiyonu da sinsi tehlikelerden biri.

Her anne adayının toksoplazma enfeksiyonuna aleyhinde tedbirli ve bilincli olması gerektiği uyarısında yer alan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cuneyt Genc. "Toksoplazma tek hucre bir canlıdır ve kedigiller bu parazitin doğal rezervuarıdır. Enfekte kedilerin dışkısında bol miktarda ookist denilen enfeksiyon etkeni bulunur. Genc ya da yavru kediler daha cok ookist atarlar. Ookistler kedi tarafından dışkıladıktan 24 saat daha sonra enfeksiyon oluşturma ozelliği kazanırlar. Oosit taşıyan dışkı bahce toprağında. kedi kumunda. parklardaki kum havuzlarında. sebzeler ustunde bulunabilir ve bulaşabilir. Ciğ et urunleri de bu kistleri barındırabilir ve bu etlerin iyi pişmeden ya da ciğ olarak tuketilmesi de enfeksiyonu bulaştırabilir. İnsandan insana bulaşmaz. Gebeler kendilerinin ve bebeklerinin sağlığı icin toksoplazma enfeksiyonuna karşısında bilincli ve dikkat etmek zorunda” dedi.

Hamileler daha titiz olmalı

Toksoplazma enfeksiyonunun gebelik sırasında alınmasının tehlikeli sonuclara yol actığına dikkat ceken Dr. Cuneyt Genc şunları soyledi: "Sağlığa normalden fazla daha pozitif uyarı edilmesi gereken bir işlem olan gebelikte toksoplazma paraziti alınması durumunda. bu parazitler kandaki dolaşım sırasında plesentaya ve sonra da bebeğe gecerek konjenital toksoplazma enfeksiyonuna nicin olur. Gebeliğin gec donemlerinde enfeksiyon bebeğe daha kolay gecer ve daha az sorun ortaya cıkarabilir. ABD'de her sene ortalama 4 bin konjenital toksoplasma vakası goruluyor. Bu enfeksiyon bebeklerde gorme zayıflığı. korluk. havale. mental ve motor gelişmede gerilik gibi problemlere nicin olabiliyor. Enfeksiyonun bebeğin anne karnında kaybına ya da duşuğe yol actığı da biliniyor. Bu acıdan enfeksiyon konusunda bilincli elde etmek fazla onemli.”

Parazit organlarda yıllarca yaşayabilir


Normal bireylerde bağışıklık sisteminin dinc olması durumunda bağırsak sisteminden kana karışan bu parazitlerin sadece azıcık kas ağrısı. kırgınlık ve lenf bezlerinde şişliğe sebep olduğunu kaydeden Dr. Genc. "Normal zamanlarda bu enfeksiyon hicbir belirti vermeden de gecirilebilir. Parazitler 2-3 hafta kanda dolaştıktan sonra kaslarınız ve değişik organlarda yıllarca kalabilirler ve bağışıklık sisteminiz iyi olduğu surece bir soruna yol acmazlar” değerlendirmesinde bulundu.

Kolay tedbirlerle onune gecebilirsiniz

Anne adaylarının ayrıca kendilerini ayrıca de bebeklerini alacakları bir takım kolay tedbirlerle toksoplazma enfeksiyonundan koruyabileceklerini bildiren Dr. Cuneyt Genc. kedi besleyen ya da kedi beslenen ortamlarda bulunan hamilelere ise şu onerilerde bulundu:
"Hayvanlar ve ozellikle kediler evdeki en hoş dostlarımız. Ancak anne adaylarımızın bu konuda kendileri ve bebeklerinin sağlığı icin daha bilincli ve titiz olması. bazı tedbirleri alması gerekiyor. Her kedi toksoplazma riski taşımaz. Yavru ve genc kedilerde bu risk daha fazladır. Bu donemde. sokakta gorduğunuz. tanımadığınız kedilere daha mesafeli davranmanız. kendi kedinizin dışarı cıkmasına izin vermemeniz. daima hazırlanmış kuru mamalar verilmesi. asla ham et urunu yedirilmemesi. mutfak tezgahında ya da yemek yemek masasında dolaşmasına izin verilmemesi kayda değer. Kedinin kumu her gun değiştirilmeli. Cunku kedi dışkısındaki 'ookist' ilk 24 saat enfeksiyon yapmadığı icin kum ne değin sık değiştirilirse enfeksiyon kaynağını azaltılması desteklenir. Olası ise kedi kumunu bir başkasının değiştirmesini oneririm. Eğer anne adaylarının diğer alternatifi yoksa değiştirme işleminde eldiven giysinler. kumun havaya karışan tozlarında da parazit bulunabilmesi nedeniyle de maske taksınlar. Kedilerini sevdikten ya da kumunu değiştirdikten sonra ellerini ağzına burnuna goturmesinler ve hemen ellerini sıcak su ve sabunla iyice yıkasınlar. Kedi tuylerindeki tehlike icin de kedinin temizliğine dikkat etsinler.”

Gunluk yaşamda başka nelere uyarı edilmeli


Dr.Genc. hamilelerin enfeksiyondan korunmak icin gunluk yaşamda diğer tedbirleri de almasının onemine dikkat cekerek oteki tavsiyelerini de şoyle sıraladı: "Toksoplazma en fazla pişmemiş veya iyi pişmemiş etlerden de bulaşabilir. bu nedenle et urunleri cok iyi pişirilmeli. kalın et parcalarının ici ciğ kalmamalı. Etli ham kofte. ciğ salam. pastırma tuketilmemeli. Elinde acık yarası olan hamileler ciğ ete temas etmemeli. eğer dokunması gerekiyorsa mutlaka eldiven kullanmalılar. Bazı pastorize olmamış sut urunlerinden de bu enfeksiyon alınabilir o nedenle hamilelik sırasında mutlaka pastorize sut urunleri kullanılmalı. İyi yıkanmamış sebzeler. ozellikle salata malzemeleri toksoplazma barındırabilir. Yeşillikler yıkanmalı ve sirkeli suda bekletilmeli. Sinekler paraziti taşıyabildikleri icin camlara sineklik takılmalı ve evde acık yemek bırakılmamalı. Bahce toprağı ve ciceklerden de parazit alınabiliyor. Bahce ve ciceklerle uğraşanlar işleri bitince ellerini mutlaka sıcak su ve sabun ile yıkasınlar. Oyun parklarında da kum havuzları kediler icin yerinde bir dışkılama yeri oluyor. Buralara da dikkat edilmeli.”

Enfeksiyonun ayrım edilmesi zaman alıyor


Onemli belirtiler ile kendini gostermeyen toksoplazma enfeksiyonunun fark edilmesinin zaman aldığını vurgulayan Dr. Cuneyt Genc. "Hastalığa karşısında en iyi korunma yontemi hastalığı tanımak ve bulaşma yollarını en aza indirmek” diyerek şu bilgileri paylaştı:

"Hastalık onemli bir belirti vermediği icin gebe bir kadının toksoplazma aldığını anlaması fazla zordur ve coğu zaman fark edilmez. Hastalığın yeni gecirildiğini belirten kan antikor testleri vardır ancak bu testler bazen rahatsızlık gectikten uzun yıllar sonradan bile pozitif kalarak hasta ve hekimin hatalı kararlar almasına nicin olabilir. Bu testlerin rutin bakılması o ulkedeki gorulme sıklığı ile ilgilidir. Orneğin Fransa ve Belcika gibi hastalığın sık gorulduğu ulkelerde rutin tarama onerilirken. ABD ve İngiltere gibi nadir gorulen ulkelerde rutin tarama oğut edilmemektedir. Gebe bir kadın toksoplazma aldığında mutlaka bebeğe de rahatsızlık bulaşacak diye bir kaide yok. Bebek hastalığı alsa bile bilhassa gebeliğin son 3 ayındaysa buyuk ihtimalle hicbir sorun olmaz. Bu konuda bir oteki sorun da hastalığı anne karnında bolge bebekte doğum sonrası bircok sure belirti olmaz ve hastalığın hasarları yıllar sonra cıkabilir. Hastalığın alındığı emin ise eşsiz ilaclar kullanılarak bebeğe bulaşması azaltılabilir ancak bu konuda sonuclar da maalesef cok net değil. Ara Sıra hap tedavisine karşın bebekte bıkkınlık cıkabilir. bu nedenle. rahatsızlık hakkında bilincli elde etmek. bulaşma yollarına aleyhinde dikkatli olmak riski eksilmek icin en iyi usul.”
 

Konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst
Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla

Combeki Media
Get Visitor Counters