- Katılım
- 30 Ara 2023
- Mesajlar
- 9,443
-
-
- Konu Yazar
- #1
DEHB tedavisinde karşılaşılan güçlüklerden biri. bu bozukluğa genellikle başka bozuklukların da eşlik ediyor olması. Uzmanlar DEHB tanısı konulan kişilerin yaklaşık 2/3'ünün başka bir psikolojik bozukluk daha gösterdiğini söylüyorlar.
Bu nedenle hem tanı koymak güçleşiyor. hem de tedavide nasıl bir yaklaşım izleneceği diğer bozukluğa göre çeşitlilik gösterebiliyor. DEHB olan çocukların birbirlerinden bu kadar farklı olmalarının bir nedeni de bu.
DEHB ile birlikte en sık görülen bozukluklardan biri. % 35-65 gibi bir oranla. karşıt olma-karşı gelme bozukluğu. Karşı gelme bozukluğunda itaatsizlik. uyumsuzluk. yetişkinlere karşı olumsuz tutum. sözlü saldırganlık. kolay öfkelenme ve alınganlık gibi belirtiler gözlenir.
DEHB olan çocukların % 20-45 'indeyse davranım bozukluğu belirtileri gözleniyor. Bunu % 20-35 ile özel öğrenme güçlüğü. depresyon. anksiyete (kaygı) bozukluğu. tik bozuklukları gibi diğer bozukluklar izliyor. Ancak. bunlar DEHB olan herkeste görülmeyebilir. Bu bozuklukların eşlik ettiği DEHB olan çocukların davranışları.
okuldaki başarıları ve toplumsal ilişkileri farklı biçimlerde etkilenir. belirtiler karmaşıklasın örneğin. davranım bozukluğu da görülen bir çocuğun DEHB da taşıdığı kolayca anlaşılmayabilir ve bunu tedavi edici herhangi bir girişim yapılmayabîlir. Benzer biçimde. özellikle ergenlik döneminde DEHB'ye eşlik eden en önemli bozukluklardan biri depresyon. Çocuklarda ve gençlerde depresyon. sinirlilik. hırçınlık. konsantrasyon sorunu.
uyku sorunları. tepkisellik. kendine zarar verebilecek tehlikeli şeyler yapma gibi belirtiler gösterir. DEHB bu belirtilerin daha da şiddetli yaşanmasına. başarının düşmesine ya da çevreyle ilişkilerin bozulmasına ve depresyonun daha da derinleşmesine neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar. DEHB'ye başka bozuklukların eşlik edip etmediğinin analizinin titizlikle yapılması gereğinin altını özellikle çiziyorlar.