- Katılım
- 30 Ara 2023
- Mesajlar
- 9,394
-
-
- Konu Yazar
- #1
Bebek yemeklerinde blender kullanılır mı?
Bebek yemeklerinde blender kullanımı ek besinlere geçerken annelerin sıkça başvurduğu bir yöntem. Oysa blender kullanımı bebek beslenmesi için pek de uygun değil.
Bebek yemeklerinde blender kullanımı çok nadir olmalı
Çorba gibi bazı yemeklerde çorbanın kıvamı açısından ve kolay olması nedeniyle blender kullanmak isteyebilirsiniz. Tabi ki ara sıra kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur ama bu sıklık bebeğin yediği yemeklerin çoğunu blenderdan geçirmek şeklinde olmamalıdır. Ne kadar az blender kullanılırsa. bebeğiniz pütürlü gıdalar yemeğe o kadar çabuk alışacaktır. Bu kullanım dozunu ebeveyn iyi ayarlamalıdır. Blender kullanmanın bir başka istenmeyen özelliği de yemeğin içerisindeki lifleri kırıyor olmasındır. Daha fazla işlem gören gıda parçalandıkça besin değerinde de azalma olur. Bu sebeplerle blender kullanmak yerine tahta kaşık. cam rende gibi aletler kullanılmalıdır.
Anneler püre ve sulu gıdaya yöneliyor
Bazı anneler. çocuğum çiğneyemez. yutamaz. boğazına kaçar boğulur korkusu veya çabuk yesin düşüncesiyle yemeği pürüzsüz kıvama getirene dek parçalarlar. Bu durum uzun süre devam ettiği takdirde bebek pürüzsüz yemeğe. kolay yutmaya alışacak ve çiğneme işlemi ona zor geleceğinden sizin pütürlü olarak ya da yarı katı sunduğunuz yemekleri almak istemeyecektir. Yahut yemeği ağzında tutarak çiğnemeyebilir. Bu şekilde beslenme alışkanlığı edinerek 3-4 yaşına kadar normal yemek yedirilemeyen çocuklar görülmektedir. Bu genellikle ailenin çocuğu pürüzsüz ve püre kıvamında yemeğe alıştırmasından kaynaklanmaktadır.
Bu şekilde beslenmenin bir diğer olumsuz etkisi ise sindirim sistemi. ağız ve çene yapısı üzerinedir. Zamanında çiğneme alışkanlığı kazanmayan ve ileriki yaşlara kadar püre ile beslenen çocukların çene kaslarının gelişimi doğru olmayacağından yüzün şekillenmesi. dişlerin oluşumu başta olmak üzere mide. bağırsak sistemi de olumsuz etkilenir.
Posalı. katı gıdaları sindirmek ile devamlı çorba. püre sindirmek vücudu yeni gelişen bebek için aynı şeyler değildir. İleride beslenme problemleri. yememe. çiğnememe sorunları yaşamak istemiyorsanız bu konuda tedbirli olmanız gerekir. Bebeğiniz tamamen size bağımlıdır. Siz ne verirseniz onu yiyecektir. Bu sebeple mümkün olduğunca blender kullanılmaması nadiren çok gerektiğinde kullanılması gerekir.
Unutmayalım ek gıdalara başlangıçla birlikte çocukta beslenme alışkanlığı oluşmaya başlar. Bu alışkanlık ne kadar doğru oluşturulursa aile ve çocuk ileride o kadar az sorun yaşar. Tatlılarla. pürüzsüz gıdalarla beslenmeye alışan bebekler ilerleyen aylarda sebzeli. etli. katı formda yemekleri yemek istemeyebilirler. Bu sebeple bebeğinizi pürüzsüz gıda ve tatlıdan ne kadar uzak tutarsanız işler sizin için de daha kolay olacaktır.
Bebeğe bakan kişileri bilgilendirmek işinizi kolaylaştırabilir
Eğer çalışan anneyseniz ve çocuğunuza bir aile büyüğünüz veya bir bakıcı bakıyorsa onlara da konuyu anlatarak. sebeplerini açıklayarak bebeği nasıl beslemeleri gerektiğini anlatmak önemlidir. Çünkü size “yemedi” ya da “yediremedim” dememek için kolay yolu seçmeleri mümkündür. Ama sebepleri ile anlatıldığında konun önemini kavrayarak daha dikkatli olabilirler.