- Katılım
- 30 Ara 2023
- Mesajlar
- 9,387
-
-
- Konu Yazar
- #1
Bebek Hangi Durumlarda Sütten Kesilir?
Anne sütünde yeteri kadar yararlanamayan bebeklerde beslenme sorunu ortaya çıkar. Bebekte meydana gelen kusma. sancı ve yeşil kaka çocuğun beslenmesinden kaynaklanır.
Bebekte inatçı kusma görülürse emmeye ara verilip bebeğe tıbbi tetkik yapılır. Bebek emdikten sonra bebeğin kakası yeşil ve sümüksü ise bebekte gaz ve sancı oluşursa anne bebeği sütten kesmesi gerekir. Emme işleminden sonra çocukta sancı ve sulu kaka görülebilir. Bebek bu durumdayken kilo almaya devam ediyor ve gelişiminde bir eksiklik yoksa bebeğe anne sütü verilmeye devam edilir.
Bebeğin kakası sert ve beze bulaşmayacak katılıktaysa bebeğin kilo alması duraksar. Bebek kaka yapamaz ise mutlaka gerekli tıbbi önlemler alınması gerekir. Bebeğe mutlaka ek takviye verilir. Bebek sütten kesilmeden önce bütün yöntemler denenmelidir. Meme başı çatlağı olan kadınlar. sütünü süt pompası ile boşaltmalıdır.
Boşaltılan süt kaşık ve biberonla bebeğe verilir. Meme başı çatlağı giderilmezse bebek annesini emerken annesine şiddetli acılar yaşatır. Meme başı çatlakları gerekli önlem alınmazsa yaraya dönüşür. Yaraya dönüşen memeden bebek derhal kesilmelidir. Anne orta şiddetli hastalık yaşadığında bebeğe anne sütü vermeye devam etmelidir. Gribal enfeksiyon geçiren anne maske takarak bebeğini emzirmeye devam etmelidir.
Anne tifo. tüberküloz. nefrit gibi ağır hastalık yaşadığında bebek anne sütünde yavaş yavaş kesilmelidir. Birden kesmek doğru değildir. Bebek diğer ek gıdalara alıştırıldıktan sonra kesilmelidir. Emme refleksi düşük bebeklerin anne sütünden kesilmesi doğru değildir. Süt pompası ile anne süt sağıp bebeğini beslemelidir.
Bebeklerde görülen ağız ve şekil bozukluğu bebeğin emmesine engel olur. Bebekte doğuştan görülen burun tıkanıklığı da bebeğin emmesini engeller. Bebek emerken morluk yaşar. Emme sonrası bu morluklar kendiliğinden geçer. Bu durumda anne bebeğine anne sütü vermeyi kesebilir. Ağır enfeksiyon. zatüre. yüksek ateş gibi durumlarda bebek anne sütü emmeyi kendisi terk eder.