Meslek Seçiminde Bilinmesi Gerekenler Çagdas bir toplumda özgür bir bireyin önemli gelisim görevlerinden biri de meslegini seçmesidir. Bir kimsenin herhangi bir konuda dogru bir seçme islemi yapilabilmesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazi gençlerin ![]() ![]() Ülkemizde insanlar istedikleri mesleklere giremiyorlar: Bu yargi hatali bir genellemedir. Bir kisim gencin yoksulluk nedeni ile istedigi meslege giremedigi dogrudur. Ne var ki istenilen meslege girememenin sadece maddi yetersizlikten ileri gelmedigi ![]() ![]() ![]() Bazi üniversite adaylari ve ögrencileri yukaridaki yargiyi daha da ileri gootürerek Türkiye’ de insanlarin istemedikleri mesleklere girdiklerini söylemektedirler. Üniversitelerde istemedikleri alana yerlestiklerini beyan edenlerden bir kismi yeniden sinava girmekte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Insanin toplumda saygi görmesi için saygin bir meslegin üyesi olmasi gerekir: Saygi görme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yasam boyu sürdürecegim meslegimi seçme asamasindayim: Üniversiteye basvurma dönemine girmis gençlerin dile getirdikleri bu ifade pek çok kisi için dogru ve geçerli olabilir. Ancak çok hizli bir degisimin yasanmakta oldugu çagimizda insanlarin ömürlerini tek bir meslekle tamamlama olasiliginin azalmakta oldugu gözlenmektedir. Bilim ve teknoloji gelistikçe meslek çesitleri de hizla artmakta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üniversiteye bir girsem gerisi kolay: Üniversiteye girisin zor oldugu toplumumuzda bir gencin sinavi ya da sinavlari basari ile atlayip istedigi bir alana girmesi önemli olmakla birlikte meslek gelisiminin son asamasi degildir. Yukarida da belirtildigi gibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Insan ancak dört yillik bir üniversite egitimi görürse güvenceli ve saygin bir meslek edinebilir: Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi yeterince gelismedigi için insanlar yüksekögretim gördükleri takdirde güvenceli bir meslek edineceklerini düsünüyorlar. Bazi gençler ise iki yillik önlisans programlarini yüksek egitim saymamakta ![]() ![]() Önce iyi bir üniversiteye girmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Iyi üniversite derken genellikle yabanci dille ( Ingilizce) ögretim yapan üniversiteler kastedilmektedir. Yabanci dille ögretim yapan üniversitelerin tercih edilme nedenlerinin biri de bu kurumlardan mezun olanlarin özel sektör tarafindan tercih edildigi inancidir. Geçmiste bu inanci destekleyici örnekler çoktu. Ancak son yillarda gazetelerdeki is ilanlarinda bu yoldaki tercihler artik eski siklikta görülmemektedir. Çünkü Türkçe egitim yapan bazi üniversiteler yabanci dil ögretimine de özel önem vermeye baslamislardir. Öte yandan yabanci dili sadece üniversitenin bir yillik hazirlik sinifinda ögrenme olanagi bulan ögrenciler ![]() ![]() ![]() ![]() Sadece belli bir meslek edinmek isteyenler üniversite egitimi görmelidir: Üniversite mezunlarindan çogunun egitim gördükleri alanlardan baska alanlarda çalistiklarini gözleyen kimseler meslek egitimine yatirilan zaman ve paranin bosa harcandigini düsünerek hayiflanmaktadirlar. Ekonomik sikinti içinde bulunan ülkeler için bu düsünce bir dereceye kadar dogru olabilir ama ![]() ![]() Bilimsel arastirma yapmak ve bilgi üretmek Meslek elemani yetistirmek Kültür kazandirmak Gençlerin büyük çogunlugu ikinci amaç için üniversiteye yönelmekte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üniversiteler gençlerin is bulma olanaklarini artirmak için programlara çesitli seçimlik dersler konmakta ![]() ![]() ![]() Yüksekögretimin lisans programlarindan birini bitirdikten sonra benzer baska bir alanda lisansüstü egitim görme olanagi vardir. Hatta kararli bir is bulmak için böyle bir egitime gerek de vardir. Örnegin fizik mezunu bir genç bilgisayar ![]() ![]() ![]() Gelecekte hangi meslegin geçerli olacagini simdiden bilmek çok önemlidir: Meslek seçme durumunda olan gençlerden bazilari “Gelecekte hangi meslekler geçerli olacaktir?”sorusunu sormaktadir. Bu soruyu yanitlayabilmek için bu gençlere “Kaç yil sonraki gelecegi ögrenmek istiyorsun?” diye sormak gerekiyor. Teknolojinin hizla gelismekte oldugu bir dünyada ![]() ![]() Gençlerin hangi meslegi seçtigi degil ![]() Teknolojik gelisme meslek görevlerini kolaylastirmakta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelecekte birkaç meslek ve sik sik is degistirme yaninda bir gün boyunca birden fazla meslek icra etme durumunda olacak gençlerin elden geldigi kadar spor ![]() ![]() Günümüzde insanlar büyük is yerlerinde ![]() ![]() Bir yabanci dil ![]() Üniversiteye Ögrenci Seçiminde Dikkate Alinan Özellikler Üniversiteye giriste uygulanan sinav sistemi ![]() ![]() ![]() ÖSYM’nin uyguladigi seçme sistemi adaylarin Tercih Bildirim Formunu doldururken ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde mesleklerin toplumsal sayginlik düzeylerinin çok farkli olusu gençlerin tercihlerini belirlemelerinde ve bunlari siralamalarinda çok önemli rol oynamaktadir. Sirf yetenegi kanitlamak için yüksek puanla ögrenci alan programlari tercih etmek ve bunlardan ön siralardaki birine girebilmek için sinavda dogru yanitlanmasi gereken sorularin hesabini yapmak yeterli degildir. Bu tür hedeflerine erisen nice ögrencinin ![]() ![]() ![]() ![]() Devamı Aşağıda |
|
Sosyal Bağlantılar