Çocuğunuzu kendinize düşman etmek istemiyorsanı z![]() - Çocuğunuza emir vermeyin. Ondan isteyin. - Haksızlığa uğradığınız bir yerde ![]() karşı çıkmanın mümkün olduğunu gösterin. - Çocuğunuzu dinlerken ![]() - Çocuğunuzla iddialaşmayın. Yumuşak bir ses tonuyla "Ben böyle düşünüyorum" deyin ve susun. Dediğinizi kabul etme ihtimali artar. ( Hemen değilse bile bir süre sonra ) - "Ne" söylediğinizden çok daha önemli olan "Nasıl" söylediğinizdir. İlişkiniz istemediğiniz gibi gelişiyorsa ![]() - İletişim kişiye değil ![]() sağır değildir. - Çocuğunuza ![]() - Çocuğunuza doğru bilgi verin. "Nasıl olsa anlamaz" ![]() - Çocuklarla anlaşmanın en iyi yolu ![]() - Çocuğunuzla aranızdaki duygusal çatışma ![]() ![]() "Kimin haklı olduğunu" düşünmek yerine ![]() - Çocuğunuzun yaptığı bir şeyden hoşlandığınızda ![]() "otomatik" teşekkür yerine ![]() - Bir tartışma sırasında asla birkaç sorunu birlikte çözmeye çalışmayın. Sorunları teker teker ele alın. - Gazeteden okuduğunuz bir haberi ![]() - Çocuğunuzun ilgilendiği konulardan ![]() ![]() - Çocuklarınızı hayatındaki özel günlerinde ( okul mezuniyeti ![]() - Çocuğunuza söz verdiyseniz mutlaka sözünüzü yerine getirin. Yapmayacağınız şeyi asla vaat etmeyin. - Çocuğunuza verdiğiniz ve kulak asmadığını düşündüğünüz bir öğüdün onu nasıl etkilediğini bilmek istiyorsanız ![]() - Kardeşlerin yüzleri benziyor diye kişiliklerinin de benzemesi gerekmez. Kardeşleri birbirine düşman etmenin en kestirme yolu ![]() örnek gösterip ![]() - Kardeşi ile olan sorununa hemen müdahale etmeyin. Çözebilmelerine veya çözemiyorlarsa çatışmalarına sabır gösterin. İkisi de bir şeyler öğrenecektir. Çatışma çocukların birbirine zarar vermeye başladığı tehlikeli boyuta ulaştığında sağlıklı bir şekilde müdahale edin. - Kardeşler arasındaki çatışmada dikkatinizi hemen sorun çıkarana yöneltmek yerine ![]() - Çocuğunuzun olumlu veya olumsuz olarak gördüğünüz bir davranışı karşısında siz Ben Dili nizi kullanın. - Ben dili; kişinin o anda karşılaştığı durum veya davranış karşısında ![]() Anne işten eve yorgun gelmiş koltukta dinleniyor. Çocuk oyuncakları ile gürültü çıkararak evi dolaşıyor. Burada annenin Sen Dili mesajı şu olur: "Ali! Kes şu gürültüyü ![]() "Ben Dili" mesajı şöyledir: İşten yeni geldim ve çok yorgunum. Oyuncakların ile gürültü yaptığın zaman müthiş başım ağrıyor ![]() Bir başka örnek; Çocuk sokakta oynadı ve koşarak eve girdi. Burada annenin "Sen Dili" mesajı şöyle olur: "Çabuk dışarı çık! Sana pis ayaklarla eve gitmeyeceksin demedim mi? Ne laf dinlemez çocuksun" yerine "Ben Dili" mesajı şöyledir: "Evi yeni silmiştim ![]() ( davranış ) tekrar silmem gerekiyor ( etki ). Bayağı sinirleniyorum ( duygu ) hem de yoruluyorum ( etki ) |
|
Sosyal Bağlantılar