PembeBere Çocuk Şarkıları

Hoş geldiniz!

Topluluğumuza Katılın..

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

Sunnet Sağ Tarafa Yatmak

alemextra

Admin
Admin
Katılım
30 Ara 2023
Mesajlar
9,683



Peygamber Efendimiz’in (sas) -başka hiçbir mu’cizesi olmasa bile- yeme içme uyuma temizlik giyim vs. davranışlarında mükemmeli göstermesinin yanısıra tıbbî açıdan da en makbulü göstermesi O’nun Seçilmiş Bir Zât olduğunun delilidir.

Diş ve tırnak kirlerinin sebep olabileceği hastalıkları çok yemenin zararlarını insan vücudundaki eklemlerin sayısını şifa vesilesi olan bitkileri eğitim almadan söylemek ve yalanlanmamak başka hiç kimsenin harcı olamaz. Uyurken sağ tarafa yatmanın hikmetlerini de ancak bugün yeni yeni anlamaya başladık.

Bir tarafa yatarak uyuma durumunda yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerimizin birisinin tıkanırken diğerinin açıldığı ve solunumun açık olan burun deliğinden yapıldığı araştırmalarla belirlenmiştir.

Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir münasebet olduğu çalışmalarla gösterilmiştir.

Sağ tarafa yatılması durumunda sağ burun deliği tıkanmakta sol burun deliği açılmaktadır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar.

Sağ beyin yarımküresinin uyarılması parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına kalb hızımızın yavaşlamasına tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına vesile olur. Dolayısıyla kalbimiz daha az yorulur uykuya dalmamız daha kolaylaşır bu da istirahatimizin daha iyi olmasına imkân sağlar.

Diğer yandan sol tarafa yatılırsa ne olur? Sol burun deliğinin tıkanması ile birlikte sağ burundan nefes alınması sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artışa yol açar; bu durumda kişi heyecanlanmış gibi olur ve kalb atışlarındaki hızlanma ile kalb daha da yorulur.

Bu yüzden uykuya dalma zorlaşır. Çünkü kalb atım hızının tansiyonun heyecan ve dikkatin artması uykuya engel olabilir. Sol tarafımız üzerine uyumada ise vücudumuz daha çok yıpranacaktır.

Sırtüstü veya yüzüstü yatınca durum ne olacaktır? Yüzüstü yatmak zaten uzun süre mümkün olmadığı gibi Efendimiz (sas) tarafından da uygun görülmemiştir. Kalb akciğerler ve mide bu durumda baskı altında olduğu için ciğerlerimiz ve midemiz sıkışıp rahatsızlık verebilir. Sırtüstü yatıldığında ise bu rahatsızlıklar olmayabilir.

Ancak uykuya dalmada gecikme olabilir. Bu durum da vücudun tam dinlendirici bir uykuya geçmesine ve dinlenmesine engel olabilir. Çünkü bu durumda gündüz olduğu gibi iki burun açık olacak ve parasempatik sistem uyarılamayacaktır. Ayrıca sırtüstü yatılması durumunda mide ve bağırsakların fonksiyonlarını gerçekleştirmesi biraz daha zorlaşacaktır.

En faydalı ve belki de en az zarar görebileceğimiz bir yatış pozisyonun Yüce Rehberimiz’in (sas) bize tavsiye ettiği ‘sağ yana yatarak ve ayakları vücuda doğru çekerek uyuma’ şeklinde olduğu hakikati ilmî araştırmalarla ancak bugün doğrulanabilmektedir.

Bu yatış şeklinde hem mide ve bağırsaklar korunmakta hem de sindirimin daha kolayca tamamlanması mümkün kılınmaktadır. Kâinatın Efendisi (sas) bir düstur olarak yemek yedikten hemen sonra uyunmamasını ve uyku için de sağ tarafa yatılmasını bize bildirmektedir.

Kaldı ki bu şekilde bir yatışın anne karnında aylarca büyütülen bir bebeğin pozisyonuna benzer olması da bunun fıtrî bir yatış tarzı olduğunu gösterir.

Çünkü bebek anne karnında büyütülüp geliştirilirken kemiklerinin üzerine yerleştirilen kasları kasılmamış orijinal hâlindedir. Doğumdan sonra ise her türlü hareketimiz bu kasların kasılmasıyla olur. Kaslarımızı en iyi dinlendirmenin yolu ise ilk yaratılış hâlimizi almamızdır.

Bununla beraber Kur’ân-ı Kerim’de Âl-i İmrân (3/191) ve Kehf sûrelerinde (18/18) geçen ayetlerde insanların her iki yanları üzerinde yatarken de Allah’ı anabileceklerinin ve ayrıca uyku sırasında zaman zaman sağa-sola döndürüldüklerinin anlatılmasından sola yatmanın da yasaklanmadığını sağa yatmanın ilk yatış şekli olarak tavsiye edildiği anlaşılabilir.


Şevki ÇOŞKUN
Kaynaklar
2. Ö. Arifağaoğlu. 2005. Sızıntı. Yıl 27 Sayı 317.
 

Konuyu görüntüleyenler

Etiketler Etiketler
sağ tarafa yatmak ve beden sağlığı sağ tarafa yatmak ve enerji verimliliği sağ tarafa yatmak ve geceleri daha rahat uyumak sağ tarafa yatmak ve hadis-i şerifler sağ tarafa yatmak ve i̇slam'da uyku adabı sağ tarafa yatmak ve kalp sağlığı sağ tarafa yatmak ve solunum sistemi sağ tarafa yatmak ve stresle mücadele sağ tarafa yatmak ve uyku düzeni sağ tarafa yatmanın dini açıdan önemi sağ tarafa yatmanın faydaları ve zararları sağ tarafa yatmanın fiziksel faydaları sağ tarafa yatmanın i̇slam'daki yeri sağ tarafa yatmanın önemi sağ tarafa yatmanın psikolojik etkileri sağ tarafa yatmanın sağlık faydaları sağ tarafa yatmanın sindirim sistemine etkisi sağ tarafa yatmanın sünneti sağ tarafa yatmanın uyku alışkanlıkları sağ tarafa yatmanın uyku kalitesine etkisi
Geri
Üst
Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla