- Katılım
- 30 Ara 2023
- Mesajlar
- 9,499
-
-
- Konu Yazar
- #1
Oyun ve Televizyonun Çocuk Gelişimine Etkisi
Çocuk gelişiminde oyunun ve televizyonun önemli bir yeri vardır. Çocuk oyun oynayarak yaratıcılığını geliştirir
Her oyun çocuğun yaratıcılığını geliştirmez. Çocuklara oyun seçerken oyunların eğitici olmasına dikkat etmelisiniz. Oyunlar çocukların yaş ve zekâ seviyesine uygun olmalıdır. Çocuk oyun oynarken ne kadar aktif olursa kendini o kadar geliştirme imkânına sahip olur. Çocuklar oyun oynarken yaparak yaşayarak öğrenme gerçekleştirirler. Çocuğun hayal dünyası oyunla şekillenir. Çocuğun hayallerine hizmet edecek oyuncaklar seçmeliyiz. Çocuklar oyun oynarken onları rahat bırakmalı. onlara fırsat vermeliyiz.
Oyuna aşırı müdahale etmek ve onları yönlendirmeye çalışmak doğru değildir. Çocukları oyun oynarken serbest bırakmak çocukta özgüven gelişimine katkı sağlar. Girişimci özellikleri ön plana çıkar. Kendi kararlarını verebilir. kararlarının sorumluluğunu üstlenebilir. Anne ve babalar çocuklar ile birlikte oyunlar oynamalıdır. Oyunda amaç çocuğa bilgi aktarmak değil çocuğun enerji boşalmasını sağlamak olmalıdır. Çocuğun oyunu kurmasına ve yönetmesine izin vermek çocuktaki liderlik özelliğini ön plana çıkarmasına imkân sağlar.
Televizyon ses ve görüntüyü aktaran teknolojik bir cihazdır. Çocuk gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Çocukları çok kolay etkisi altına alabilir. Modern yaşamın bir parçası olan televizyon kalkınma sürecinde önemli görevler üstlenir. Eğlendirici ve öğretici özelliği vardır. Toplumları çok kolay etkisi altına alabilir. Bireyin kendini tanımasına olumlu yönde katkı sağlar. Düşünme ve eleştiri yapma becerisi kazandırır. Toplumda tüketici çılgınlığını tetikleyebilir.
Kontrolsüz televizyon kullanımı çocukta şiddet. saldırganlık ve cinsellik gibi duyguların harekete geçmesine neden olur. İlk çocukluk döneminde özellikle 10-12 yaş arası çocuklar televizyonda film kahramanlarını örnek alırlar. Şiddet içerikli programlar çocuklara saldırganlık duygusu aşılar. Çocuklar 16 yaşına gelinceye kadar yaklaşık 13 bin şiddet olayına televizyon vasıtası ile şahit olur. Televizyon çocukların duygusal dürtülerini zayıflatır.
Çocuklar gerçek ile hayali ayırt etmekte zorlanır. Çocuğun okuma ve akademik başarını düşürür. Televizyon konusunda çocuğu kontrol altına almak gerekir. Televizyon izleme konusunda çocuğa zaman kotası koyulması gerekir. Saatlerce çocukların televizyon karşısında vakit geçirmesi çocukların zeka gelişimini olumsuz etkiler.