- Katılım
- 30 Ara 2023
- Mesajlar
- 9,685
-
-
- Konu Yazar
- #1
Okul Öncesi Dönemde Beden ve Hareket Gelişimi
...
Gelişimin en önemli göstergesi büyümedir. Büyümenin en hızlı olduğu dönem bebeklik ve ergenlik dönemleridir. Büyüme okul öncesi dönemde yavaşlar. Bebek dünyaya geldiği ilk yıl boyunun % 50 si kadar artış yaşar. Çocuk 3 yaşına geldiğinde 10 cm uzar. 5 yaşına geldiği zaman 5 cm uzar. 7 yaşından sonra boy artışında azalma olur.
Birey ergenliğe kadar yavaş bir gelişim gösterir. Büyüme yavaş ve sürekli bir gelişim durumudur.

Çocuklarda ağırlık gelişimi de boya benzerlik gösterir. 2 yaşında 3.5 kg olan bebek 3 yaşına gelince 2.5 kg düşer. 5 yaşında ortalama 2 kg artış yaşanır. Motor gelişimi çocuklarda çok hızlı gerçekleşir. Yürümeye başlayan çocuk kısa sürede koşmaya başlar. Karmaşık beceri ve hareketler sergiler. 3 yaşında çocuk ayak parmakları ile yürür.
Geri ve ileri yürür. dengeli basar. Ayaklarını değiştirerek merdivenden çıkar. 3 tekerlekli bisiklet sürmeye başlar. Aniden döner ve düşmeden koşmaya başlar.
Çocuklar 4 yaşında çok aktiftir. Sıçrar ve atlar.
Tırmanır ve takla atmaya başlar. Bisiklet pedalı çevirir. Koşar. aniden durur ve dönme hareketi yapar. Çocuklar 5 yaşında normal ve dengeli basar.
Tek ayak üzerinde rahat atlar. Zıplama ve ip atlama topu atıp tutma hareketlerini yapabilir. 5 yaşında müzik aleti çalabilir. Denge becerisi 5 yaşından sonra gelişmeye başlar. Bu dönemde 2 tekerlekli bisiklet sürer.