- Katılım
- 30 Ara 2023
- Mesajlar
- 9,435
-
-
- Konu Yazar
- #1
Okul Öncesi Çocuklarda Dil Gelişimi
En güçlü iletişim aracımız dildir. Çocuklar dili en yoğun olarak okul öncesi dönemde kullanır. Söylenileni anlama ve doğru telaffuz etme konuşma becerisini geliştirir. Sosyal yaşamı etkileyen en önemli iletişim aracı dildir. Okul öncesi dönemde çocuklarda ayırt etme. karşılaştırma gibi yetenekler gelişir. Çocuklar sözcükleri daha çok taklit etme yoluyla öğrenir. Çocuklar 3 yaşına kadar günlük hayatta kullanılan birçok sözcüğü kullanır. Öğrendikleri kelimeleri telaffuz ederken güçlük çeker. Kendini ifade edemeyen çocuklar hayal kırıklığına uğrar. Çevresine kızar ve huysuzlaşır. Bu yüzden kritik dönemde çocukla konuşurken anlaşılır bir dil kullanılması gerekir.
En erken telaffuz edilen ünsüz harfler T. P. B. M. N’dir. En erken telaffuz edilen ünlüler ise A. E. İ ve U’dur. Telaffuz edilmesi en zor ünsüz harfler ise S. Z. R. V. G’dir. Çocuklar ihtiyaç duydukları sözcükleri çok kolay öğrenirler. Öğrenmeler genelde büyüklere soru sorarak gerçekleşir. Basit fiil ve eylemleri kolay öğrenirler. Ben. benim. bana gibi kelimeleri kullanırken zorlanırlar. Kız çocukların kelime haznesi erkeklere göre daha fazladır. Bu durum sosyal ve duygusal açıdan önemlidir.
Sözcük daracığı az gelişmiş çocuklar sorunlarını ifade ederken zorlanırlar. Sorunlarını ifade edemeyen birey hayal kırıklığı yaşar. Bu durum çocuklarda duygusal çatışmaların ortaya çıkmasına neden olur. Çocuklar 2 yaşından itibaren cümle kurar. Cümle kurma işi 4 yaşında tamamlanır. Uzun ve karmaşık cümleyi 9 yaşından sonra kurmaya başlar. Radyo ve televizyon çocukların telaffuz gücünü arttırır. Dil gelişimi sosyal çevreden etkilenir. Eğitim düzeyi yüksek olan ailelerin çocuklarının konuşmaları da yüksek seviyede gerçekleşir. Uzun süreli hastalık geçiren çocuklarda konuşma sorunları görülür. Çocuklar konuşmaya teşvik edilmelidir.