- Katılım
- 30 Ara 2023
- Mesajlar
- 9,443
-
-
- Konu Yazar
- #1
Mülk Suresi’ni neden çokça okumaliyiz?
Mülk Sûresi. Mekke’de inmis ve 30 âyettir. Adini birinci âyette geçen “el-mülk” kelimesinden almistir. Ayrica Tebâreke. Münciye. Mücâdele. Mâni’a. Vâkiye adlari ile anilir.
Sûrede Allah’in kâinattaki kudretine dikkat çekilerek. ölmüsleri diriltmeye de kâdir oldugu belirtilir. Allah’in insanlara olan nimetleri hatirlatilir ve âhirete inanmayanlarin kötü sonuçlarina. âhirette gerçeklerin ortaya çikacagina. kimlerin sapik ve kimlerin dogru yolda olduklarinin orada belli olacagina isâret edilerek sûre tamamlanir.
Mülk (Tebareke) Suresi’nin fazileti
1. Ibn Abbas (ra)’dan söyle rivayet edilmistir: “Sevgili Peygamberimiz’in (sas) ashâbindan birisi bir kabrin üzerine çadirini kurmustu. ancak onun bir kabir oldugunu bilmiyordu. Bir de bakti ki. orada bir adam Mülk (Tebâreke) Sûresi’ni okuyor. Sonuna kadar okudu. Bunun üzerine çadir sahibi Hz. Peygamber’e gelerek. “Ey Allah’in Resûlü.
ben çadirimi bir kabir üzerine kurmusum; fakat onun bir kabir oldugunu bilmiyordum. Baktim ki orada bir adam Mülk Sûresi’ni okuyor. sonuna kadar okudu. Resûlullah (sas) buyurdu ki: “O sûre Mânia’dir. O zati kabir azâbindan kurtarir.”
2. Ebu Hüreyre’den söyle rivâyet edilmistir: “Allah Resûlü (sas) buyurdu ki: “Kur’an’da otuz âyetli bir sûre bir adama sefaat etti. Nihayet o. bagislandi. Iste bu sûre Mülk Sûresi’dir.”
3. Câbir (ra)’den söyle rivâyet edilmistir: “Peygamber Efendimiz (sas) Secde ve Mülk sûrelerini okumadan uyumazdi.” (Tirmizî. Fedâilü’l-Kur’an. 9)
4. Ebu Hüreyre (ra) anlatiyor: “Resûlullah (sas) buyurdular ki: “Kur’ân-i Kerim’de otuz âyetlik (sani yüce) bir sûre vardir. Bu sûre (kendisini okuyan) kimseye (kiyamet günü) sefaat eder ve Allah’in onu affetmesini saglar. Bu sûre Tebârekellezî bi-Yedihi’l-Mülk’tür.”
5. Tirmizî’de.
Âlûsî der ki: “Bu sûrenin fazîleti hakkinda zikredilen haberlerden dolayi söz konusu sûrenin her gece okunmasinin mendub oldugu söylenmistir. Ben de temyiz yasindan beri bu sûreyi okumaya devam ediyorum. Beni buna muvaffak kilan Allah’a hamd eder.
bundan böyle de yardim ve kabulünü dilerim.” (Âlûsî. Rûhu’l-Meânî).
bundan böyle de yardim ve kabulünü dilerim.” (Âlûsî. Rûhu’l-Meânî).