Hoş geldiniz!

Forumumuza Kayıt Olarak, Açmış olduğumuz konulara erişebilir Ve Topluluğumuza Katılabilirsiniz!

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

islam Gıybet hakkında. Alıntılar

  • Konbuyu başlatan alemextra 
  • Başlangıç tarihi
alemextra Çevrimdışı

alemextra 

Admin
Admin
Ayın En iyi Posteri
30 Ara 2023
9,177
2
38
konya

Gıybetten Sakınmak

Resûlü ekrem sallallahü aleyhi ve sellem efendimiz hazretleri buyurdular ki:

“Miraç gecesi göklere çıkarıldığım zaman bir gurub insan gördüm. Göğüslerinden etleri koparılarak lokma lokma ağızlarına veriliyordu. Bu sırada kendilerine şu sözler söyleniyordu. Kardeşleri

nizin etlerinden yemekde olduğunuzu yeyin!... Ben bu manzarayı görünce “Ya Cebrail kimdir bunlar?” diye sordum. Cevaben dedi ki: - Bunlar senin ümmetinin gıybet edenleridir.

Cabir ve Ebu Sâid rivayet ederler:

Hâce-i Kâinat efendimiz hazretleri buyurdular:

“Gıybetden sakının muhakkak gıybet zinâdan daha kötüdür. Zira kişi zinâ eder sonra tevbe ederse Allah tevbelerini kabul edebilir. Halbuki gıybet edeni hakkında gıybet ettiği kişi afvetmedikçe Allah da afvetmez.”

Resûlü ekrem sallallahü aleyhi ve sellem efendimiz:

– Müslüman kardeşin hakkında onun hoşlanmadığı bir şekilde konuşduğun zaman gıybet etmiş onu çekiştirmiş olursun buyurmuşlardır.

Bilhassa kalblerine dillerine kulluk vazifelerine Allah dostları ârifler sâdıklar gönül ehilleri hakim olurlar. Dili işletmek pek kolay olması bakımından nefislerinin de yardımı ile gıybet etmekde zahiren fazla bir güçlük yoktur. Sakız çiğneme ne kadar zor olsa bile sakızı bir türlü ağzından alamadığı gibi gıybete mübtelâ olanlar da bir türlü gıybeti terk edemezler.

Gıybet zamanımızda diyânetin Allah bilgisi ve Allah korkusunun azlığı dolayısıyla en fazla rağbet gören manevî hastalıkların en kötülerindendir. Kurtulmak için hem irâdenize sahib olmak sâlihlerle iyilerle ihtilâtı çoğaltmak sohbetlerinde bulunmak lâzımdır. “Estaizübillah ve Hüve maâkum eyne ma küntüm” âyetinin mânâsını bilen kişi daima uyanık olur.

Allahü Teâlanın murâkabesinde olan kişinin her hat ve hareketi edeb üzere Rabbımız zülcelâl vel kemâl hazretlerinin rızasına muvafık olur. Hafif yersiz hareketlerden çekinir. Sebebsiz yere ayak ayak üzerine atarak gerilerek yatarcasına oturamaz aşırı dünyayı sevenlerden gıybetçilerden aslandan kaçar gibi kaçar.

Çünkü insan istese de istemese de görüştüğü kimsenin halini giyer yani onun huyu ile huylanır. Bunun çaresi seherlerde üşenmeyip kalkıp bir mikdar teheccüd namazını müteakip ısrarla:

“Yâ Rab! Beni daima rızân olan işlerde bulundur. Mâsiyet işlemekden bilhassa gıybetçilik cimrilik kincilik hasedcilik ve aşırı dünya muhabbetinden muhafaza eyle” diye ısrarla duâ etmelidir. Çünkü çok âbidler vardır ki dünya muhabbeti dolayısıyla dünya menfaatı dolayısıyla haksızlığı irtikab ederler.

Yerinde zaruret halinde bir kötünün kötülüğünü başkalarına zarar vermemesi için ifşa etmekde bir sakınca yoktur. Bilen kimse zarûret halinde bunu gizlerse mes’ul olur.

Meselâ bir kişi diğeri ile ortak olmak istiyor halbuki o ortak olmak istediği adam bir kaç kişinin malını yemiş bunu gizlemeyib sorulduğunda hakikatı söylemek lâzımdır. Şayet sorulan şahıs istikamet üzere ise “çok dürüst ve ticari muamelesi çok temizdir çok iyidir” demelidir.

Yahutta bir kıza talib olmak isteyip bizden bilgi istediğinde evvelâ o kızın meziyetlerini saymalı hırsızlığı ahlâksızlığı varsa onu da gizlememeli çünkü soran itimat ediyor bize düşen hakikati gizlemeyip doğruyu söylemektir.

Bu sırlar da mahrem olarak yalnız sorana söylenir; etrafa yayılırsa bu hareket gıybet cinsinden olur.

Sallallahü aleyhi ve sellem efendimiz buyurur.

- Kıyamet günü bir kimsenin sevab defteri açılır. Ya Rabbi dünyada iken şu ibadetleri yapmıştım. Sahifede bunlar yazılı değil der. Onlar defterinden silindi gıybet ettiklerinin defterine yazıldı denir.

Kıyamet günü bir kimsenin hasenât defteri açılır. Yapmamış olduğu ibâdetleri orada görür. Bunlar seni gıybet edenlerin sevablarıdır denir.

Bir hadisi şerifte buyuruldu ki:

- Bir kimse bir kimseyi gıybet ederse Allahü teâlâ’dan ona afv ve mağfiret dilesin.

Bir Hadisi Şerifte buyuruldu ki:

- Gıybet edeni Allahü Teâlâ on şeyle cezalandırır:

1. Rahmetinden uzak eder.

2. Meleklerden uzak eder.

3. Tâatini iyiliklerini yok eder.

4. Resûlullah’ın rûhunu ondan çevirir.

5. Allahü Teâlâ ona gadab eder.

6. Rûhu teslim olurken onu baş aşağı eder.

7. Kabir azabı şiddetli olur.

8. Ölüm zamanında amellerini sevapsız bırakır.

9. Cehenneme yakın eder.

10. Cennetten uzak eder.
 

Konuyu görüntüleyenler

Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla
Geri
Üst
Combeki Media