Hoş geldiniz!

Forumumuza Kayıt Olarak, Açmış olduğumuz konulara erişebilir Ve Topluluğumuza Katılabilirsiniz!

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

Saglik Down Sendromu, bebeğin lisan ve konuşması

  • Konbuyu başlatan alemextra 
  • Başlangıç tarihi
alemextra Çevrimdışı

alemextra 

Admin
Admin
Ayın En iyi Posteri
30 Ara 2023
9,179
2
38
konya

Down Sendromu bebeğin motor gelişimini etkilediği gibi lisan ve konuşma becerilerini de etkiler. İletişim kurmayı öğrenmek çocukluk döneminin en önemli olaylarından biridir...

Bugün size çocukların iletişim kabiliyetlerini de etkileyen bir sendrom olan Down Sendromu’ndan bahsetmek istiyorum.

Down Sendromu kromozomal anomalilerin en sık görülenlerindendir. Burada bebek 46 yerine 47 kromozomla doğar. Down Sendromu kız ve erkek bebeklerde eşit oranda görülür. Türkiye’de her yıl 2500-3000 bebek Down Sendromla doğmaktadır.

Down Sendromu bebeğin motor gelişimini etkilediği gibi lisan ve konuşma becerilerini de etkiler. İletişim kurmayı öğrenmek çocukluk döneminin en önemli olaylarından biridir. Çocuklar hem kelime ve sesleri anlamayı hem de kendilerini bu yollarla ifade etmeyi öğrenir.

“Bebeğim nasıl iletişim kuracak? Neyi ne zaman yapacak?” bütün anne babaların doğal olarak sorduğu bir sorudur. Konuşma ve lisan gelişiminin genel seyrini öğrenerek çocuğunuzun gelişimini değerlendirebilir ve yeni şeyler öğrenmesinde önemli bir rol oynayabilirsiniz.

Aşağıdaki tablo bebeğin hayatının ilk 3 yılında genel hatlarıyla “normal” gelişimi gösteriyor. Down Sendromlu bebekler bu tablonun dışında veya daha yavaş bir seyir izleyebilirler.

0-8 AY
* Sesleri dinler.
* Sese döner.
* Agular.
* Güler.
* Kendi ismine tepki verir.
* “A u” gibi sesli harfleri çıkarabilir.
8-14 AY
* Basit objelerin isimlerini tanır.
* Müzikten hoşlanmaya başlar.
* Bu dönemin sonlarında ilk kelime çıkar.
14-24 AY
* Anlamsız konuşmalar kullanır.
* Kelime haznesi genişler.
* Resimleri isimlendirir.
* Basit komutları yerine getirir.
* Bu dönemin sonuna doğru basit 2 kelimeli tamlamalar cümleler başlar.
24-36 AY
* Vücut parçalarını isimlendirir.
* Renk büyüklük küçüklük gibi bazı sıfatları kullanmaya başlar.
* Soru sorar.

Down Sendromu ile doğan bebekler genelde hayatlarının ilk birkaç yılı konuşma ve lisan gelişiminde gerilik yaşar. Bu gerilik işitme kaybı ağız ve dilde düşük kas tonusu nefes kontrolüyle ilgili problemler seslerin ve kelimelerin dizilişiyle ilgili problemler ve down sendromunun çocuğun kognitif gelişimi üzerindeki olumsuz etkisine bağlı olarak ortaya çıkar.

Yapılan araştırmalar Down Sendromlu bebeklerin yarısına yakınının herhangi bir çeşit işitme kaybının olduğunu göstermiştir. İşitme kaybının konuşma ve lisan gelişimi üzerinde çok büyük etkisi vardır. Az duyan çocuk az konuşur ve çıkardığı sesler de farklı olur. Duyma lisan gelişimi zihinsel ve sosyal gelişim açısından bu kadar önemli olduğundan erken kontrol edilmelidir.

İlaç tüp veya işitme cihazı gibi erken tedavi seçenekleriyle bu büyük engel aşılabilir. Aynı anlamda erken dönemde bir uzman konuşma ve lisan patoloğundan alacağınız yardım çocuğunuzun iletişim kabiliyetlerini geliştirmesine katkıda bulunacaktır.

Aşağıdaki tablo çok kısa olarak Down Sendromlu çocukların lisan gelişimlerini normal gelişen çocuklarınkiyle kıyaslamaktadır.

Down Send.’lu Çocuklar

Normal Gelişimli Çocuklar

Ortalama

Ranj

Ortalama

Ranj

Kelimeler

16 ay

9-31 ay

10 ay

6-14 ay

Cümleler

28 ay

18-96 ay

21 ay

14-32 ay

Anne babalar çocuklarını çok iyi tanır. Bebeğiniz büyüyüp siz gelişim hakkında daha çok şey öğrendikçe çocuğunuzun gelişimsel açıdan kuvvetli ve zayıf yönlerini neye nasıl tepki verdiğini ve gelişimini daha iyi değerlendirmeye başlarsınız. Bebeğinizin günlük aktivitelerini hareketlerini ve tepkilerini gözlemlemek hem size hem de bebeğinizle ilgilenen tüm profesyonellere değerli bilgiler kazandıracaktır. İşte size Down Sendromlu bebeklerin lisan gelişimine katkıda bulunabilecek birkaç öneri:

* Lisan ve iletişimin ne olduğunu ve nasıl geliştiğini anlamak

* Çocuğunuzun iletişim becerilerinde endişe verici olan işaretleri tanıyabilmek

* Lisan gelişimini günlük aktivitelerinize entegre edebilmek

* Profesyonel yardımı mutlaka işin uzmanlarından almak.

Bir sonraki yazımıza kadar sağlıklı kalın…

E. Burcu Ardaman

Konuşma ve Lisan Patoloğu
 

Konuyu görüntüleyenler

Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla
Geri
Üst
Combeki Media