PembeBere Çocuk Şarkıları

Hoş geldiniz!

Topluluğumuza Katılın..

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

Kissa Doğan ve Baykuşlar.

İşlevsiz Çalışmıyor..

alemextra

Admin
Admin

Mesnevi'den

DOĞAN VE BAYKUŞLAR

Bir doğan yolunu kaybetti kaza ve kader galip gelip viranede baykuşların arasına düştü ve bir söylentidir gitti :

-Kendinize gelin ; doğan kuşu yerinizi yurdunuzu almaya geldi!…

Kızgın mahalle köpekleri gibi hepsi başına üşüştüler doğanın… her biri birer tarafından çekiştirerek başına vurmaya güzelim kanatlarını yolmaya başladılar.

Doğan diyordu ki :

-Baykuşlara bunlar gibi yüzlerce vîrane bağışlamışken bu muameleye layık mıyım?.

Boşuna tasalanıp kendinize kıymayın buralarda kalıcı değilim.

Şu harabeler sizin gözünüze hoş görünebilir lâkin benim yerim padişahın yanıdır.

Baykuşlardan biri dedi ki :

-Doğan sizleri evinizden barkınızdan etmek için hile yapıyor.

Kendini isteksizmiş gibi gösteriyor ama aldanmayın.

Hırsından balçığı pekmez gibi yer. Sakın ola ayıya kuyruğunuzu kaptırmayın.

Bizler gibi saf olanları yoldan çıkarmak için padişahtan padişahın yolundan bahsediyor!…

Hiç bir kuşcağız padişahla düşüp kalkar mı? Bir parçacık aklınız varsa sözünü dinlemeyin onun.

Padişahın adamlarıyla kendini arıyor olduğunu söylemesi de bir ham hayalden malihulyadan başka bir şey değildir.

Ne padişahın ne de vezirin cinsindendir kendisi!… Buna ancak ahmaklar inanır!…..

Doğan dedi ki :

-Bir tüyüm bile kopsa padişah baykuş yuvasının kökünü kazır … bırakın baykuşu başka bir doğan beni incitirse ; doğan başlarından tepeler yapar.

Hayalim ; padişahın gönlündedir bensiz duramaz.

Öyle bir doğanım ki ; Hüma bile bana hayran olurken baykuş da kim oluyormuş ki sırrımı bilsin!…

Ama bir zamanlar baykuşlarla hemdem etti de beni onlar da doğanlaştı.

Bana yapışın da baykuş olsanız bile doğanlaşın.

Kimin derdine derman olursa o padişah ; ney gibi feryad eder sessiz kalamaz.

Mülk sahibiyim ben başkalarının yemeğini yemiyorum .

Padişah benim davulumu çalmakta davulumdan çıkan ses de : İrciî ‘dir.

Hâşa padişah cinsinden değilim böyle bir iddiam olmadı. Fakat O’nun tecellisiyle O’nun nûruna sahibim.

Cinsimiz padişah cinsinden olmadığı için varlığımız onun varlığına büründü yok oldu!… Varlığımız kalmayınca da ; tek olarak O’nun varlığı kaldı.

Ben O’nun ayağının altında bir toz gibiyim. Can da canın nişaneleri de toprak oldu. O’nun ayak izleri kaldı üzerinde!…

-Başı dik kişilere tac olmak için o izi bul ayağı altında toprak ol.

Şekle aldanma ; sûret nicelerinin yolunu kesti.

Can bedenle birleşmiştir ama can bedene benzer mi hiç?…

Can ; canlar canını taşır … Kulun “Yarab!…” sözüne Allah’tan “Lebbeyk!..” cevabı geldikten sonra nasıl olur da “Yarab!..” demekte kusur eder?…

Fakat bu “Lebbeyk!..” öyle bir hitaptır ki işitmezsin lâkin baştan aşağıya kadar bütün vücudunla tadabilirsin!…

Mesnevi : 2.Cild

Konuyu görüntüleyenler

Etiketler Etiketler
baykuş özellikleri baykuş sembolizmi baykuş türleri baykuş türleri ve özellikleri baykuşların beslenmesi baykuşların dünyası baykuşların gizemli dünyası baykuşların hayatı baykuşların simgeleri baykuşların yaşam alanları doğan kuşlarının yaşamı doğan kuşu doğan kuşu avlanma doğan kuşu nedir doğan kuşunun özellikleri doğan ve baykuşlar doğan ve yırtıcı kuşlar gece avcısı baykuş yırtıcı kuş davranışları yırtıcı kuşlar
Geri
Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla