Hoş geldiniz!

Forumumuza Kayıt Olarak, Açmış olduğumuz konulara erişebilir Ve Topluluğumuza Katılabilirsiniz!

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

Saglik Çocukta Empati Becerisi Nasıl Geliştirilir?

  • Konbuyu başlatan alemextra 
  • Başlangıç tarihi
alemextra Çevrimdışı

alemextra 

Admin
Admin
Ayın En iyi Posteri
30 Ara 2023
9,180
2
38
konya

Çocukta Empati Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Çocuğa kazandırılacak olumlu becerilerden birisi de empatidir. Empati çocukların ahlaklı ve kişilikli olmasını sağlar. Karşısındakini daha iyi anlar. Güçlü bir iletişim becerisine kavuşur. İnsanları anlama konusunda her zaman 3-0 önde başlar. Hata yaptığı zaman hatasını fark eder ve telafi etme yoluna gider. Empati kendini karşındakinin yerine koyabilme sanatıdır.




Olaylara onun gözünden bakabilmektir. Olayları bencil yapıdan sıyrılarak başkasının gözünden görebilme becerisi kazandırır. Haksızlık yapan birisinin acaba aynı haksızlığa ben uğrasam neler hissederim diyerek olayı düşünür. Karşıdakinin hissettiği duyguları hisseder. Hatasını fark eder ve aynı hatayı bir daha tekrar etmez. Davranışlarının sorumluluğunu üstlenir.

Çocukta Empati Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Empati yapan birey karşısındaki ile duygu ve düşünce özdeşimi kurar. Birey mutluluğu bireyselleştirmeden yaşamaya başlar. Çevresindeki insanların mutlu olması için mücadele eder. 2 yaşındaki bir çocuk empati yapamaz. Çünkü bu dönemde çocuk benmerkezci düşünce yapısına hâkimdir. Birey olduğunu fark edemez. Empati daha çok 7 yaşından sonra okul döneminde kazandırılır.

Fiziksel ceza. tehdit. azarlama empatiyi engeller. Çocuklara duyguları anlayıp açıklamalarına fırsat verilmelidir. Hikaye anlatmak. günlük olaylardan örnekler vermek empatiyi geliştirir. Dergiden kesilen yüz ifadeleri okul öncesi çocukların empati duygusunu geliştirir. Çocukla kurulan içten ve samimi iletişim çocukta empati duygusunu geliştirir. Çocuklara gelişim düzeyine uygun gerçekçi deneyim kazandırmak gerekir. Bireyler çocuklarına empati konusunda örnek olmalı ve empatik davranışı iyi modellemelidir.

Olumsuz davranışlar üzerine çocukların konuşması için fırsatlar sunmak gerekir. Olaylara mağdur açısından bakmasını sağlayın. Davranışın sonuçlarının ortaya çıkardığı olumsuzlukları görmesini sağlayın. İnsanların duygularını fark etmesini sağlayın. Kuralların konulma nedenlerini uygun dille açıklayın. Dünyaya pozitif ve tutarlı bakmalarını sağlayın. Çocukların duygularını ifade etmelerine imkân sağlayıp çocukları yargılamayın.
 

Konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst