- Katılım
- 30 Ara 2023
- Mesajlar
- 9,437
-
-
- Konu Yazar
- #1
Çocuk Yeni Doğacak Kardeşe Nasıl Hazırlanır?
Yeni doğan bir bebek büyük çocuk için her zaman tehlike arzeder. Anne ve babanın bütün dikkati yeni doğan bebeğe kayar. Bu durum ister istemez çocuklarda kıskançlık duygusunu tetikler. Eskilerin söylemiyle büyük çocuğun pabucu dama atılır.
Bu süreçte büyük çocuklar psikolojik olarak büyük yaralar alır. Çocuklarda oluşan bu kıskançlık duygusunu dizginlemek ve çocukların zarar görmesini engellemek için uzmanlar anne ve babanın bu konuda çok hassas ve dikkatli olması gerektiğini söylüyor.
Yeni doğacak bebek büyük çocuğa riskli dönemin sonunda açıklanmalıdır. Gebeliğin ilk dönemleri düşük için büyük risk taşır. Bu dönemde söylemek doğru değildir. Yeni doğacak bebek sade ve anlaşılır bir dille açıklanmalıdır. Üslup olarak ciddi olmalısınız. Çocuğun seviyesine inerek anlatmalısınız. Olayı anlatırken hikayelerden yararlanabilirsiniz.
Çocuğa bebeklik döneminin resimleri gösterilebilir.
Büyük kardeşi doktor kontrollerine götürün. Karnınıza dokunarak kardeşi ile etkileşim kurmasını sağlayın. Yeni kardeşin gelişimi ile ilgili büyük çocuk sorular soracaktır. Soruları mutlaka doğru biçimde cevaplandırın. Soru sordu diye azarlamayın. Sorularını yanıtsız bırakmayın. Bebek için alışveriş yaparken mutlaka abisini de götürüp ona da bir şeyler alın.
Böylece kıskançlık duygusunu engellemiş olursunuz. Bebeğe bir şey seçerken onunda fikrini alın. Böylece yeni doğacak bebeğe sevgi beslemesini sağlamış olursunuz.
Yeni doğan bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için anne ve baba ilgisine muhtaç olduğunu bunun için bebeğe ilgi gösterileceği açıklanmalıdır. Büyük kardeş bebeğe neden bu kadar ilgi gösterildiğini anlamış olur. Böylece kıskançlık duygusunun tetiklenmesi engellenir.
Kardeşine iyi davranan çocuğun hikayesi anlatılır. Böylece kardeşine karşı olumlu duygu beslemesi sağlanır.
Doğumdan sonra büyük çocuğa olan ilgi ve alaka azalmamalıdır.
Anne bebekle ilgilenirken baba büyük kardeşin ilgi ihtiyaç ve isteklerine cevap vermelidir. Çocuğun hayatında ciddi değişiklikler olmamalıdır. Çocuğun yaşamsal ihtiyaçlarını baba üstlenmelidir. Küçük kardeşini kıskanmasın diye büyük çocuğun sınırlarını genişletmek doğru değildir. Yeni doğan bebeği büyük çocuğa kötülemeyin.
İki çocuğa da eşit zaman ayırmak yerine ihtiyaçlara göre zaman paylaşımı yapmalısınız. Büyük çocuğa gerçekçi olmayan sözler vermeyin.