Hoş geldiniz!

Topluluğumuza Katılın..

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

Saglik Bebeklerde Pamukçuk Sorunu

alemextra

Admin
Admin
Ayın En iyi Posteri
Katılım
30 Ara 2023
Mesajlar
9,396

Bebeklerde Pamukçuk Sorunu



Pamukçuk yenidoğan bebeklerde çok sık görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Pamukçuk genellikle antibiyotik kullanımı sonrası ortaya çıkar.

Bebeklerde Pamukçuk Sorunu

Bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Yanak içi. dil ve damakta beyaz lezyonlar şeklinde ortaya çıkar. Pamukçuk candida isimli mantar enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Dezenfekte edilmeyen biberon ve emzikler ağız içinde pamukçuğa neden olur. Bebeğin dil ve damağında beyaz küfle örtülmüş lezyon oluşur. Tedavi edilmeyen pamukçuk bebeğe ağrı ve acı verir.

Bebek emme güçlüğü çeker. Huzursuzlaşır ve ateşi yükselir. Pamukçuk prematüre bebeklerde yaygın olarak görülür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az görülür. Anne her emzirme sonrasında meme başını anne sütü ile temizlemelidir. Pamukçuk kendiliğinden iyileşmez. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Ağız içinde oluşan lezyonlar elle temizlenirse ağız içinde yer alan mukoza yapısı bozulur ve pamukçuk yayılır. Pamukçuk bebeği ve anneyi huzursuz eder. Küçük bebeklerde mantar enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar.

Pamukçuk görünüm olarak beyaz ve kremsi yapıdadır. Pamukçuk ciddiye alınması gereken ve uzman desteği gereken bir rahatsızlık durumudur. Bir takım önlemler alınarak pamukçuk oluşumu önlenebilir. Bebekte pamukçuk anüs bölgesinde görülebilir. Anal pamukçuk kırmızı renklidir bu yüzden pişik ile çok sık karıştırılır. Bağışıklık sisteminin zayıf olması pamukçuk oluşumunu hızlandırır. Pamukçuk bir hafta on gün içinde iyileşir. Ağız içinde küçük yaralar
* Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?

Pamukçuk olan bebekler huzursuz olur. Emme isteği azalır. Memeyi reddeder. Memeyi ve biberonu itekler. Emme ve yutma güçlüğü çeker. Bebeğin dili damağına değdiğinde şiddetli acı hisseder ve ağlar. Bebeğin ateş seviyesi yükselir. Damak bölümünde küf mantara benzeyen katman oluşur. Pamukçuğa özgü bir ağız yarası oluşur. Annenin meme ucu kaşınır. Derisinde parlaktır. Deri pul pul olur. Emziren anneler emzirme sırasında acı hisseder. Kırmızı hassas bir kaşıntı oluşur.

* Pamukçuk İçin Neler Yapılır?

Pamukçuk için annenin bebeği sık emzirmesi ve meme başı temizliğine dikkat etmesi gerekir. Her emzirme öncesi annenin elini bol sabunlu su ile yıkamalıdır. Mama ile beslenen bebekler için biberon ve emzik kullanmak büyük risk taşır. Anne göğsünde mantar enfeksiyonu varsa bebek emzirmeden kesilir. Mantar için uzman doktor kontrolünde antimikotikli damlalar kullanılır. Damla bebeğin ağzında meydana gelen mantar enfeksiyonunu yok eder. Anne göğsünde oluşan mantarlar için lotirimin mantar öldürücü kremler kullanılır.

Göğüs pompası kullanan anneler sökülen parçaları sirkeli suda yıkaması gerekir. Göğüs pedi kullanan anneler plastik kısmı olmayan petleri tercih etmelidir. Emzirme öncesinde göğüs kuru petle temizlenmelidir. Günde 1 defa göğüs yıkanmalıdır. Göğüs temizliğinde karbonat ve sabun kullanmayın. Karbonat ve sabun göğsün flora dengesini bozar.

Meme ucu çatlağı pamukçuk oluşumunu tetikler. Bu yüzünden meme ucu çatlağı tedavi edilmelidir. Bebeği beslerken besinlerin ve beslenme araçlarının temizliğine dikkat etmek gerekir.​
 

Konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst
Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla

Combeki Media
Get Visitor Counters