PembeBere Çocuk Şarkıları

Hoş geldiniz!

Topluluğumuza Katılın..

Şimdi Kayıt Ol! Giriş yap

Saglik Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Aşılır?

alemextra

Admin
Admin
Ayın En iyi Posteri
Katılım
30 Ara 2023
Mesajlar
9,442

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Aşılır?



* Bebeklerde Gaz Sancısı Nedir?

Gaz sancısı bebek için ciddi bir sağlık sorunudur. Anne ve baba içinse endişe verici bir durumdur. Gaz sancısı olan bebeğin uyku düzeni bozulur. huysuzlaşır ve sürekli ağlar. Gaz sancısı için doktor kontrolünde ilaç kullanılsa da uzmanlar ilaç kullanmayı pek tavsiye etmemektedir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Aşılır?

Bitki çayları doktor kontrolünde kullanılsa da en iyi yöntem doğal yollarla yapılan masajlardır. Gaz sancısı fizyolojik bir rahatsızlık olup yaşamın belli bir döneminde ortaya çıkar ve belli bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Gaz sancısı kramp şeklinde ortaya çıkar ve bebekte şiddetli ağrılara neden olur.

Anne beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Bebeği emziren anne. gaz yapan besinlerden ( soğan. sarımsak. portakal. kavun. kayısı. lahana. brokoli. karnı bahar) uzak durması gerekir. Bebeklerde gaz kolik olarak adlandırılır. Gaz sancısı yediklerini sindiremeyen bebeklerde çok sık görülür. Bebeklerde gaz sancısı ilk 3 hafta ile 3.aylar arasında görülür. Gaz sancısı olan bebek ağlar ve ayağını karnına doğru çeker. Karnı sertleşir ve şişkin görünür.

* Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Oluşur?

Gaz sancısının oluşmasında birçok unsur yol açar. Bebeğin yanlış beslenmesi. aşırı beslenme. gıda duyarlılığı. olgunlaşmayan sindirim sistemi gaz sancısına neden olur. Bebeğin aşırı ağlaması hava yutmasına neden olur. Hava yutan bebekte gaz sancısı ortaya çıkar.

Kuru bakliyatlar ( fasulye. bezelye. mercimek. nohut ) gaz sancısını tetikler. Düzensiz beslenme. ek gıdaya erken başlama. bebeğe şekerli su vermek. emziğe bal ve pekmez sürmek. bebeğe küçük yaşta bakliyat yedirmek. olgunlaşmamış meyve yemek. aşırı su içmek. sıcak ve soğuk ortamda bulunmak.

uzun süre aynı pozisyonda yatmak. bebeğin kundaklanması. bebeğin altını uzun süre ıslak bırakmak bebekte gaz sancısını tetikler. Annenin beslemesine dikkat etmesi gerekir. Gaz yapan besinlerden soğan. sarımsak. portakal. kavun. kayısı. lahana. brokoli ve karnı bahardan uzak durması gerekir.

* Gaz Sancısını Yok Etmek İçin Neler Yapılır?

Bebek düz bir zemine yatırılır. Bebeğin midesi kaldırılıp masaj yapılır. Bebek sırta alınıp bebeğe bisiklet hareketi yapılır. Ilık duş almak bebeği rahatlatır. Bebeğin ağız yapısına ve yaşına uygun biberon tercih edin. Bebeği beslerken bebeğin kafası karnından yüksek tutun. Bebeği ideal konumda tutun. Bebeğin biberonun altını hafifçe kaldırın.

Böyle bebeğin hava yutmasını önlenmiş olursunuz. Bebek biberonundan süt eşit ve yavaş akmalıdır. Bebekte sürekli gaz sorunu yaşanıyorsa biberon başlığını değiştirin. Bebeğin omzu dik tutulup sırtına vurulur. Bebek oturur pozisyonda kucağa almak ve sırtına vurmak bebeğin gazını çıkartır. Kolları açıp bebeği yüz üstü kola yatırıp bebeğin kafasını elle tutup sırtına vurmak bebeğin gazını çıkartır.

Bebeğin uzun süre aynı pozisyonda ve karın üstünde yatmasına izin vermeyin. Avuç ısıtılarak bebeğin karın bölgesine masaj yapmak bebegi rahatlatır. Acı elma yağı ile bebeğin ayak ve karnına masaj yapın. 1 çay kaşığı rezene çayı bebeğin gazını çıkartır. Annenin sakin olup bebeğe şefkatli yaklaşması gerekir. Annenin sigaradan uzak durması gerekir. Bebeği kat kat giydirmek doğru değildir. Bebek kıyafeti dar olmamalıdır. Anne bebeğini 2 saat arayla emzirmelidir. Bebeğin karın ve ayağına ılık bez koyun.

Bebeği anne sütü ile besleyin. Anne sütü ile beslenen bebeklerde gaz sancısı daha az görülür. Bebeği kucakta ve bebek arabasında taşımak gazının çıkmasını sağlar. Bebeğe sarılmak ve şarkı söylemek bebeği rahatlatır. Bebeği hamakta sallamak gazını alır. Bebeği aşırı sallamak doğru değildir. Gaz gideren ilaçlardan uzak durun. Bebeği memede uzun süre tutmayın. Beslenme bebeğin ihtiyacı kadar olmalıdır. Bebeği rahatlatın uzun süre kendi haline bırakmayın
 

Konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst
Yasal Uyarı Görmek İçin Tıkla