Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the amp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pembeber/public_html/wp-includes/functions.php on line 6122

Notice: Function amp_is_available was called incorrectly. `amp_is_available()` (or `amp_is_request()`, formerly `is_amp_endpoint()`) was called too early and so it will not work properly. WordPress is currently doing the `plugins_loaded` hook. Calling this function before the `wp` action means it will not have access to `WP_Query` and the queried object to determine if it is an AMP response, thus neither the `amp_skip_post()` filter nor the AMP enabled toggle will be considered. It appears the plugin with slug `google-analytics-dashboard-for-wp` is responsible; please contact the author. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.0.0.) in /home/pembeber/public_html/wp-includes/functions.php on line 6122

Deprecated: Optional parameter $depth declared before required parameter $output is implicitly treated as a required parameter in /home/pembeber/public_html/wp-content/themes/wpex-status/inc/core-functions.php on line 449

Notice: amp_is_available işlevi yanlış çağrıldı. `amp_is_available()` (or `amp_is_request()`, formerly `is_amp_endpoint()`) was called too early and so it will not work properly. WordPress is currently doing the `init` hook. Calling this function before the `wp` action means it will not have access to `WP_Query` and the queried object to determine if it is an AMP response, thus neither the `amp_skip_post()` filter nor the AMP enabled toggle will be considered. It appears the plugin with slug `google-analytics-dashboard-for-wp` is responsible; please contact the author. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 2.0.0 sürümünde eklendi.) in /home/pembeber/public_html/wp-includes/functions.php on line 6122
Helyum iPhone Telefonları Bozuyor! - Pembe Bere
Site icon Pembe Bere

Helyum iPhone Telefonları Bozuyor!

helyum-iphonelari-bozuyor-teknojen

Helyum iPhone telefonları bozuyor! Evet, yanlış duymadınız!

Chicago yakınlarındaki Morris Hastanesi’nde Sistem uzmanı olarak görev alan Erik Wooldridge, hastaneye yeni gelen MRI makinesinin kurulumunu yaptığı sırada; diğer çalışanlardan cep telefonlarının çalışmadığı yakarışlarını duyar. İlk aklına gelen şey kurulumunu yaptıkları MRI cihazının bir EMP yani elektromanyetik darbeye sebep olduğunu düşünüyor ve paniğe kapılıyor.

MRI cihazı

Ama yaptıkları kontrollerde böyle birşey olmadığı kanısına varıyorlar. Ardından ufak çaplı bir araştırma ile çalışmayan telefonların tamamının iPhone olduğunu öğreniyor, kendi android telefonuna bakıyor ve android telefonlarda herhangi bir sorun olmadığını farkediyor. 40 ayrı iPhone bu olayda ağır yaralanıyor, bu durumu gören teknisyenimiz şok oluyor. Hatta bu sırada bazı Apple saatler bile sorun çıkarmaya başlamış.

“Hayatımda pek çok garip teknik sorun gördüm ama böylesine rastlamadım! Kimseden de böyle birşey duymadım!” diyor bu anlar için Wooldridge. “Hasar gören telefonların davranışları oldukça enteresandı. Hatta bazıları tamamen bozuldu. Şarja taktığımda bile hiçbir tepki alamıyordum telefonlardan.” diye ekliyor Wooldridge. “Yaşam belirtisi gösteren bazı iPhonelarda ise hücresel veri, wi-fi gibi özellikler çalışmıyordu.”

Sorunun neden kaynaklanabileceğini araştırmaya başlayan Wooldridge, Reddit forumlarına yaşadığı sorunu yazıyor. MRI makinesini soğutmaya yarayan sıvı helyumun sızmış olabileceğini ve bu sebeple sorun yaşanmış olabileceğini diğer teknisyenlerden öğreniyor. Kurulumunu yaptıkları MRI makinesinde yaptığı araştırmalar sonucunda bir sıvı helyum sızıntısı olduğunu ve etrafa yayılmış olabileceğini farkediyorlar.

MRI cihazı sıvı helyum kurulumu

Hangi modeller?

Bu olaydan ağır yaralanan iPhone telefonların bazıları yavaş yavaş düzelmeye başlamış ama sorunları tamamen düzelmemiş. Bazı telefonlarda hizmet çekmeme sorunu, Apple saatlerde ise dokunmatik çalışmama sorunu baş göstermiş, olaydan günler sonra bile bu sorunlar devam etmiş.
Cihazların modellerini ayırıp hangi modellerin zarar gördüğüne bakılıyor ve iPhone 6 ve üzeri telefonlar ile birlikte iWatch 0 ve üzeri akıllı saatlerin etkilendiğini görüyor. Bir kişide iPhone 5 telefon varmış ve hiçbirşeyden etkilenmemişti.

Sorun neden kaynaklanıyor?

Erik Wooldridge bu olayı biraz daha araştırır ve telefonların içerisindeki ‘MEMS’ yani “mikro elektro-mekanik sistemler” yüzünden olabileceğini öğrenir. Bu mikro elektromekanik sistemler dünyanın en ufak mekanik parçalarıdır ve çok hassastırlar. Wooldridge’in ilk teorisi helyum moleküllerinin bu çipleri etkileyip işleyişlerini bozmasına sebep olmasıydı. Telefonların içerisindeki jiroskoplar ve ivmeölçerler bu tarz mikroelektromekanik sistemler ile yapılıyor. Android telefonlarda da bu parçalar var. Neden sadece iPhone’larda soruna sebep oluyor ki? Buradaki sorunun sebebi, çok büyük bir ihtimalle Apple’ın iOS’de bir yazılım hatası yapması olabilirdi. Sensörlerden veri alamadığında veya hatalı veri aldığında telefonun çökmesine sebep olan bir hata. Ayrıca aynı hatayı watchOS’da da yapmışlardı. Böylelikle Apple’ın yazılım hatalarına bir yenisini daha ekleyebiliriz.

Saygılarımla.

Kaynak: https://ifixit.org/blog/11986/iphones-are-allergic-to-helium/

Exit mobile version